Iñaki Urdangarin en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Iñaki Urdangarin en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Madrid

L'Advocacia de l'Estat es persona com a acusació en la causa contra Urdangarin per frau fiscal

El jutge instructor del "cas Nóos" admet la personació com a acusació particular de l'Advocacia de l'Estat, en representació d'Hisenda davant del presumpte frau fiscal de 470.000 euros. Tant l'Institut Nóos com el duc de Palma, Iñaki Urdangarin, estan acusats d'aquest frau.

RedaccióActualitzat
El jutge instructor del "cas Nóos", José Castro, ha admès la personació com a acusació particular de l'Advocacia de l'Estat, en representació d'Hisenda davant del presumpte frau fiscal de 470.000 euros. Tant l'Institut Nóos com el duc de Palma, Iñaki Urdangarin, estan acusats d'aquest frau.

L'Advocacia de l'Estat ha demanat ser a la causa després d'haver conegut la denúncia que la Fiscalia Anticorrupció va interposar contra el gendre del rei i l'Institut Nóos, una entitat aparentment sense ànim de lucre, per l'impagament de l'IRPF dels anys 2007 i 2008 i l'impost de societats del 2007.

En concret, l'Agència Tributària de Catalunya calcula que Nóos va defraudar 230.979 euros de l'impost de societats el 2007 i Urdangarin, més de 120.000 euros en cadascuna de les quotes d'IRPF. En l'informe presentat davant del jutge, Hisenda manté que, per evitar pagar a Hisenda l'impost de societats, Nóos va presentar despeses fictícies que eren "irreals".

A més, l'informe apunta que el duc de Palma va rebre pagaments d'entitats privades que es facturaven a través de l'empresa Aizoon —propietat al 50% d'Urdangarin i la infanta Cristina—, que feia servir com a "pantalla" per ocultar el veritable destinatari de les retribucions i no haver-les de tributar a la renda.

Els fets que s'investiguen formen part d'una peça separada del "cas Palma Arena", que ha dut a la justícia l'expresident balear Jaume Matas. Són uns fets que tornaran a portar a declarar com a imputats Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres, el 23 i 16 de febrer, respectivament.

La notícia ha transcendit després que el jutge del "cas Urdangarin" ha imputat el secretari de les infantes. Es tracta de Carlos García Revenga, encara avui assessor de la Casa del Rei i que va ser tresorer de l'Institut Nóos quan Urdangarin n'era president. El jutge l'interrogarà per saber fins a quin punt estava al corrent dels negocis suposadament il·legals de l'entitat.




ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut