Barcelona

Homs no descarta que el Parlament declari un Estat propi després de les eleccions

El portaveu del govern no descarta que el Parlament faci una declaració proclamant l'Estat propi durant la pròxima legislatura o que es convoqui un referèndum, segons ha dit a RAC1. Més tard, ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que si el president convoca eleccions tindran una "transcendència indubtablement històrica".

RedaccióActualitzat
L'endemà que el president català reconegués que la reunió amb el cap de l'executiu espanyol "no ha anat bé" i demanés temps per fer "una reflexió a fons feta des de la serenitat", el portaveu del govern Francesc Homs ha sentenciat a "El matí de Catalunya Ràdio": "Catalunya té sortida: fer camí per nosaltres mateixos i tirar endavant el projecte que s'està fent evident". Ara bé, sempre que "les coses les fem com les plantegem, amb rigor democràtic evident, inqüestionable i amb serenor". En aquest sentit, ha recordat que "Catalunya s'ha aixecat i els resultats afloraran".

Homs no ha assegurat si hi haurà eleccions. "És una exclusivitat del president i ell no ha pres cap decisió, em consta", ha dit, el portaveu del govern. En qualsevol cas, ha assegurat que Mas vol acabar d'escoltar quines sensacions hi ha al país i què diuen les formacions polítiques.

El portaveu del govern, però, no descarta que el Parlament faci una declaració proclamant l'Estat propi durant la pròxima legislatura o que es convoqui un referèndum. En una entrevista a RAC1, Homs ha assegurat que "és una possibilitat", tot i que ha afegit  que hi pot haver "mecanismes alternatius". També ha concretat que hi poden haver "decisions en el marc del Parlament de Catalunya" que li donarien "una legitimitat", i que es faria "després d'un procés electoral". Sobre els termes en què s'hauria de fer aquesta declaració a la cambra, Homs ha dit que s'ha de fer "proclamant un camí, el que sigui", i que "la decisió la prendrem".

Sigui com sigui, el portaveu del govern creu que si el president acaba convocant eleccions tindran una "transcendència indubtablement històrica", segons ha dit més tard a "El matí de Catalunya Ràdio". Tanmateix, no ha volgut concretar si tindran caràcter constituent d'un nou Parlament independentista. Per Homs, però, només hi ha dues opcions: "Estar com estem, empobrir-se i cap avall, o camí nou, ple d'interrogants amb preguntes sense resposta i amb alternatives".

Després d'afirmar que per a un Estat propi es necessiten estructures d'Estat, el portaveu del govern ha manifestat: "No és com un caprici de nen consentit que vol una eina per a ell mateix, sinó que això respon a un projecte comú" i "de tirar endavant les coses".

Per Homs, la premsa que apunta que el president espanyol podria anul·lar aquests hipotètics comicis fa el ridícul. I ha descartat que es pugui suspendre l'autonomia a Catalunya, com preveu l'article 155 de la Constitució.

El portaveu del govern ha assegurat que tots els "papus" que van planar durant el segle XX, com l'Església o l'exèrcit, han desaparegut. Ara, ha assegurat, "hi ha el marc europeu i la lògica democràtica i mentre fem les coses pacíficament i democràticament tindrem gent a Europa capaç d'escoltar". Una Europa, ha dit, que "ens ofereix certes garanties". El portaveu ha descartat, a més, que Catalunya quedés fora de la Unió Europea arran d'aquest procés perquè, des del seu punt de vista, se l'hauria d'expulsar i això "no té cap antecedent".

Per Homs, finalment, la resposta del govern espanyol és molt incomprensible, "el no per no", i en les democràcies madures "això no es comparteix".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut