Brussel·les

El rescat a la banca espanyola no podrà ser per la via directa

La recapitalització bancària només pot ser possible si es crea un supervisor europeu que, segons fonts comunitàries, no entrarà en vigor abans de la segona meitat del 2013, quan el pla de rescat espanyol hagi finalitzat.

RedaccióActualitzat
La recapitalització directa de la banca espanyola no podrà ser, segons fonts comunitàries. Aquesta va ser una de les condicions que Mariano Rajoy i Mario Monti van imposar a la cancellera Angela Merkel en l'última cimera europea per impulsar el pla de creixement de la UE.

Europa va acceptar la via directa però, malgrat la voluntat política, l'absència d'un supervisor únic depenent del Banc Central Europeu no fa possible cap recapitalització directa.

A efectes pràctics, això implica que el rescat a la banca, que es calcula en 62.000 milions d'euros en el pitjor dels casos, hauria d'arribar a les entitats a través del FROB, que és el fons públic creat per l'Estat per al reordenament bancari. Amb aquest escenari, si alguna entitat no pogués afrontar els crèdits que li arriben d'Europa, seria el mateix Estat qui hauria de respondre com a garant del rescat.

El supervisor que faria possible la recapitalització directa no entraria en vigor fins a la segona meitat del 2013 o, com a molt, un cop començat el 2014. Per a aquella època ja haurà acabat el pla de rescat espanyol i, per tant, s'haurà arribat tard als beneficis de la via directa. Això no obstant, no es descarta que quan el supervisor entri en vigor actuï amb efectes retroactius.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut