Barcelona

Un important fons de capital nord-americà compra l'agència de viatges per internet eDreams

Anys després de la caiguda de les "puntcom", el mercat tecnològic torna a animar-se amb iniciatives viables. Una de molt clara ha estat eDreams, que en sis anys s'ha convertit en l'empresa líder del sud d'Europa dels viatges per internet. Ara, el fons de Boston TA Associates n'ha confirmat la compra per 153 milions d'euros. Aquesta és l'adquisició més important al sector d'internet espanyol després de la crisi econòmica de l'any 2001, i se situa en la reactivació mundial d'aquest tipus de compres, sobretot als Estats Units. El grup eDreams va néixer a Barcelona el 1999 i encara té la seu a la ciutat. L'any passat l'agència va registrar uns beneficis de 4,7 milions d'euros, un 125% més que el 2004.

Actualitzat

L'operació ha estat definida pels seus impulsors com el més gran LBO, les sigles per a Leveraged Buy Out, que responen al concepte de comprar utilitzant els actius de l'empresa adquirida, de la història del comerç electrònic en el sud d'Europa. Així eDreams aconsegueix accedir als amplis recursos que obren un gran ventall de possibilitats per impulsar el seu creixement de forma orgànica o a través d'adquisicions. James Hare, un dels cofundadors del grup, s'ha mostrat satisfet i ha assegurat que la compra significa un pas endavant per a l'empresa.

L'any 2005 eDreams va registrar uns beneficis de 4,7 milions d'euros, un 125% més que els guanys declarats el 2004. Segons la informació facilitada per l'empresa, està previst que l'empresa facturi 300 milions d'euros l'any 2006. En un comunicat eDreams assegura que en l'actualitat el 15% de les reserves de viatges del mercat del sud d'Europa s'efectuen per internet, i s'espera que aquesta xifra arribi a superar el 30% el 2009, per la qual cosa els analistes preveuen diversos anys de creixements molt forts en el sector de viatges online.

Per la seva banda, Christian Grünwald, vicepresident de TA Associates, s'ha mostrat satisfet per la compra i ha explicat que s'incorporarà al consell d'administració del grup eDreams. Grünwald justifica els diners pagats per "la posició com a líder destacat en el mercat" i perquè "eDreams presenta uns resultats financers molt bons, i ha desenvolupat durant anys una plataforma tecnològica i de negoci superior, que ara li permet oferir una major selecció de productes i serveis de viatges a millors preus que els seus competidors". El vicepresident de TA ha elogiat la direcció de l'empresa i ha assegurat que té moltes ganes de treballar-hi.

Finalment, Javier Pérez-Tenessa, cofundador i conseller delegat d'eDreams, s'ha sumat a la visió optimista que regna a l'empresa i ha afirmat que estan "encantats" d'unir-se a un grup "amb l'experiència i els enormes recursos amb els quals compta TA Associates".

TA Associates és un dels grups de capital risc més importants, i amb oficines a Boston, Menlo Park i Londres. L'empresa gestiona 10.000 milions de dòlars en capital i ha invertit en més de 370 empreses.

Anar al contingut