Suïssa vota avui una iniciativa popular de renda mínima garantida
Suïssa vota avui una iniciativa popular de renda mínima garantida
Suïssa

Suïssa rebutja la creació d'una renda bàsica universal de més de 2.200 euros per a cada habitant

Es tracta d'una iniciativa popular per garantir un renda mensual digna que garanteixi la supervivència

RedaccióActualitzat

Suïssa rebutja en referèndum una iniciativa popular que pretenia instaurar una renda mínima mensual garantida de 2.500 francs suïssos. Els suïssos han estat els primers ciutadans del món a votar si l'Estat els hauria de pagar, durant tota la vida i amb independència dels ingressos que tinguin, una renda mensual fixa que els garanteixi la supervivència.

Un 78 per cent dels votants han votat en contra d'aquesta renda mínima garantida.

El referèndum plantejava la creació d'una renda bàsica per a tothom, ja siguin empleats o parats, de 2.500 francs suïssos (uns 2.260 euros). És un projecte únic al món que ha generat una forta controvèrsia entre la societat suïssa.

La iniciativa popular proposava que tota persona que visqui a Suïssa, sigui nadiu o estranger que faci 5 anys o més que viu al país, tant si treballa com si no, cobri cada mes uns 2.260 euros. Els menors cobrarien una renda mensual d'uns 600 euros.

Pels promotors de la iniciativa, l'abonament d'una renda bàsica incondicional que cobreixi les necessitats més elementals podria eliminar la pobresa i la dependència de l'assistència social i estimularia la formació, la creativitat i el voluntariat, i facilitaria que les famílies poguessin ocupar-se dels fills, les persones grans o els dependents.

Malgrat haver perdut, els impulsors de la iniciativa popular estan satisfets pel fet que els ciutadans suïssos comencin a reflexionar sobre una idea que consideren que haurà de posar-se en marxa tard o d'hora.

 

 

Si s'hagués aprovat, la nova renda personal tindria un cost d'uns 187 milions d'euros anuals que s'haurien de finançar amb nous impostos. Aquesta xifra suposa el 35% del PIB del país alpí.

L'alt cost que suposaria per a les arques de l'Estat i el fet que a Suïssa es venera el valor del treball, han decantat la votació cap al "no". El govern també s'ha mostrat contrari al projecte, que qualifica d'utòpic i d'excessivament costós.

 

Anar al contingut