Rajoy, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Rajoy, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Madrid

Rajoy i Rubalcaba pacten en una conversa telefònica l'estratègia d'Espanya davant la cimera europea de finals de mes

El president espanyol i el cap de l'oposició han tancat en una conversa telefònica un acord sobre les mesures que volen que s'aprovin al Consell Europeu de finals de mes. Bàsicament, Espanya demanarà que s'acceleri el pla contra l'atur juvenil, que el Banc Europeu d'Inversions faciliti crèdit a les pimes i que es destinin fons europeus a estimular inversions. Les propostes es recullen en un esborrany de resolució que s'ha ofert a la resta de grups del Congrés, que han criticat que no se'ls hagi tingut en compte abans.

RedaccióActualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, han pactat en una conversa telefònica les línies bàsiques de la posició d'Espanya davant del Consell Europeu del 27 i 28 d'aquest mes, segons han informat fonts governamentals. Es tracta del primer gran acord de legislatura dels dos polítics, que arriba després de setmanes de negociacions.

El president del govern espanyol i el cap de l'oposició han parlat a última hora del matí per telèfon i han acordat cinc eixos: accelerar al màxim possible el pla d'ocupació juvenil europeu, demanar mesures per facilitar el crèdit a les pimes a través del Banc Europeu d'Inversions (BEI), estimular inversions amb fons europeus, avançar cap a la unió bancària i en el mercat interior.

Abans de la trucada, Rajoy i Rubalcaba ja han expressat públicament les seves coincidències al voltant de les decisions que el Consell Europeu hauria de prendre. Durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, tots dos han aplanat el camí per intentar arribar a un pacte abans de la trobada de Brussel·les.

Oferiment a la resta de grups, que recelen de l'acord a dos

Els presidents del PP i l'executiu espanyol i el secretari general del PSOE confien ara que l'acord s'ampliï a la resta de grups del Congrés dels Diputats. Amb aquest objectiu, populars i socialistes han ofert un esborrany de proposició no de llei als altres grups, amb vuit propostes. A més dels cinc eixos ja esmentats, hi han inclòs donar suport a les negociacions de lliure comerç amb els Estats Units i promoure la participació dels agents socials en les decisions.

Per parlar del text, aquest dijous es reuniran al Congrés el PP, el PSOE, CiU, el PNB i UPyD, tot i que aquestes tres últimes formacions han advertit que no donaran suport a un document "precuinat" pels dos partits majoritaris i han demanat poder participar a la redacció del document des del principi.

És el mateix que ha demanat l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), que ha en aquest cas ha declinat directament anar a la reunió. El grup ha lamentat que l'acord sigui "bipartidista" i que només se'ls convidi a fer d'"extres a la foto final".

Perquè la cambra pugui votar la proposta, l'acord s'hauria de registrar al Congrés, com a màxim, divendres a les 20 hores. D'aquesta manera es podria incloure a l'ordre del dia del ple de l'última setmana de juny.

Reforma de les pensions

A la sessió d'aquest dimecres, Mariano Rajoy ha remarcat que, sempre que pugui, el govern espanyol té la intenció d'augmentar les pensions, com ja ha fet als dos pressupostos elaborats pel seu executiu. Ho ha dit responent a una pregunta del portaveu de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. Rajoy ha assenyalat que la prioritat fonamental és garantir el sistema de pensions per al futur a través del model de sostenibilitat i ha afegit que no s'ampliarà l'edat de jubilació més enllà dels 67 anys establerts en la reforma de l'anterior executiu socialista. El president espanyol ha reiterat també que no apujarà l'IVA.
Anar al contingut