Barcelona

Mascarell critica que l'estat espanyol "no ha estat mai culturalista" i perjudica una Catalunya "creativa"

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, denuncia que l'Estat no té una tradició que afavoreixi la cultura i menys, diu, en els últims temps. Assegura que aquesta actitud és doblement negativa per a Catalunya, un país que defineix com a "creatiu", però ofegat pel finançament.

RedaccióActualitzat
El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, confronta un estat espanyol que "no ha estat mai culturalista" amb una Catalunya "creativa". En declaracions a "L'entrevista de diumenge" del canal 3/24, Mascarell ha denunciat que l'actitud del govern espanyol és doblement negativa per al país perquè l'ofega econòmicament i impedeix que mantingui el seu esperit cultural.

El conseller de Cultura critica la falta d'aposta per la cultura per part de l'estat espanyol, que deriva, diu, en una falta d'inversió i de la legislació necessària per fomentar el sector. Mascarell remarca la importància que el país sigui culte i assegura que Catalunya ho és, en contraposició a una Espanya que "no ha estat mai culturalista".

El conseller lamenta que per a l'Estat la cultura no sigui una prioritat a impulsar i la considerin una anècdota. Mascarell posa d'exemple la falta d'una llei de mecenatge, l'augment de l'IVA, uns pressupostos "no culturalistes" i l'incompliment sistemàtic de la propietat intel·lectual. Assegura que els governs espanyols "mai han fet res d'allò que calia fer per afavorir la cultura". Per contra, assegura que "Catalunya s'ha construït des de la creativitat" i, per tant, es veu perjudicada doblement per l'Estat. El conseller lamenta "un finançament horrorós" i l'absència de "lleis necessàries perquè es desplegui un país creatiu com el nostre".

Iniciativa privada pel mal finançament

Mascarell remarca la importància de la cultura en el desenvolupament econòmic de Catalunya. Considera que el fet que Catalunya sigui un país culte permet tenir una major capacitat de créixer a nivell econòmic i intel·lectual, sent conscient que és una tasca amb beneficis a mig i llarg termini.

El conseller ha insistit en la falta d'ajudes de les polítiques culturals de l'estat espanyol, i per això ha apostat per posar en marxa eines com la futura Fundació Catalunya Cultura, per rebre el suport dels empresaris catalans.

L'Estat incompleix la Constitució

Pel que fa a la situació del català, Mascarell ha denunciat que l'Estat incompleix sistemàticament l'article tres de la Constitució espanyola, que marca que cal donar suport al desplegament de les llengües que es parlen a l'Estat.

Mascarell assegura que les lleis catalanes no són el problema. De fet, afirma que si Catalunya fos sobirana, el debat lingüístic no hi seria.

Un clúster per al sector audiovisual

El conseller de Cultura també ha explicat que el sector audiovisual català podria tenir aviat una nova eina per projectar-se a fora. Mascarell ha anunciat que s'està treballant en la idea del "clúster", una manera de refer els ponts entre les diferents branques del sector audiovisual.

Segons Mascarell, al món audiovisual televisiu, cinematogràfic i digital els cal més interacció per tal de pensar no només en mercats locals. Per això, apunta, es treballa en la creació d'un clúster audiovisual.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut