Estocolm

Mario Vargas Llosa lloa la literatura i torna a carregar contra els nacionalismes en el discurs d'acceptació del Nobel

L'escriptor peruà Mario Vargas Llosa ha lloat la lectura i la literatura en les primeres paraules del seu discurs d'acceptació del Nobel de literatura, que ha pronunciat aquest dimarts a la tarda a Estocolm. Tot seguit, l'escriptor ha aprofitat per carregar de nou contra els nacionalismes, que veu com "una plaga incurable del món modern i també d'Espanya". Vargas Llosa va guanyar el guardó contra tot pronòstic i es va convertir en el primer escriptor de parla hispana que l'aconseguia des del 1990, quan l'Acadèmia Sueca va atorgar el Nobel de Literatura a Octavio Paz.

Actualitzat
L'escriptor peruà Mario Vargas Llosa ha pronunciat aquest dimarts a la tarda a Estocolm el seu discurs d'acceptació del Premi Nobel de Literatura, que l'Acadèmia Sueca li ha atorgat per la seva manera mordaç de retratar la resistència de l'individu en les diferents estructures de poder.

En les seves primeres paraules, Vargas Llosa ha destacat la importància de la literatura i de la lectura, "la cosa més important" que li ha passat. Vargas Llosa ha valorat que la literatura, les ficcions, ens permeten viure les moltes vides que "volem tenir" i és, ha dit, una mena d'alerta de totes les formes d'opressió. "La literatura és una representació fal·laç de la vida que, no obstant això, ens ajuda a entendre-la millor".

Vargas Llosa ha aprofitat el seu discurs per criticar de nou amb duresa els nacionalismes, que ha descrit com una "plaga incurable del món modern i també d'Espanya". L'escriptor peruà ha repassat els seus anys a Barcelona i ha mostrat el seu agraïment a Espanya: "Si no hagués estat per Espanya mai hauria arribat a aquesta tribuna, ni a ser un escriptor conegut". Vargas Llosa ha valorat la transició democràtica espanyola com "una de les millors històries dels temps moderns" per afegir tot seguit que espera que els nacionalismes "no espatllin aquesta història feliç".

El premi Nobel de Literatura 2010 és membre de la Reial Acadàmia Espanyola i va rebre el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres el 1986, el Premi Planeta el 1993 i el Premi Cervantes l'any 1994, entre molts d'altres.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut