Barcelona

Centenars de milers de persones per la llibertat de Sànchez i Cuixart en el dia del 155

El president de la Generalitat, el govern en ple i la presidenta del Parlament es manifesten cinc dies després de l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium

RedaccióActualitzat

Centenars de milers de persones -unes 450.000 segons la Guàrdia Urbana- s'han manifestat per demanar la llibertat dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Una manifestació convocada per la Taula per la Democràcia al centre de Barcelona, marcada per l'aplicació de l'article 155 aquest mateix dissabte.

Ja abans de començar, milers de persones omplien el centre de Barcelona; moltes vingudes en autocars des de tot el territori català.

 

La marxa ha començat a les cinc, a la cruïlla entre passeig de Gràcia i Aragó. Entre els convocants, representants dels sindicats, diverses patronals, entitats culturals, socials i veïnals, fins a la setantena d'entitats que formen la Taula per la Democràcia.

S'hi han pogut sentir crides de "No esteu sols", "Us volem a casa", "Ni un pas enrere" i una que s'ha recuperat, dirigida a Rajoy: "Los catalanes hacen cosas."

Molts dels participants protestaven contra l'anunci de l'activació de l'article 155 de la Constitució, amb cartells contra la "repressió" o la intervenció dels mitjans de comunicació públics.

 

En primera línia, s'hi podia veure el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i el govern en ple; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i altres membres de la mesa del Parlament; l'expresident de la Generalitat Artur Mas; diputats de Junts pel Sí, de la CUP, de Catalunya Sí Que es Pot, eurodiputats del PDeCAT i ERC. També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i altres representants de l'Ajuntament.

 

 

La manifestació tenia per lema "Llibertat Jordi Sànchez. Llibertat Jordi Cuixart. En defensa dels drets i les llibertats". Sànchez i Cuixart ja han passat cinc nits a la presó de Soto del Real, per ordre de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, sota l'acusació de sedició.

 

Els manifestants portaven cartells demanant la llibertat de Sànchez i Cuixart, moltes estelades i missatges en contra de l'article 155. La majoria, amb llaços grocs a la solapa, símbol de la solidaritat amb els Jordis.

 

Els actors Jordi Llobet i Rosa Andreu, des de l'escenari instal·lat a la cruïlla del passeig de Gràcia i la Gran Via, han llegit els missatges adreçats als manifestants que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez han escrit des de la presó.

Jordi Sànchez: "Estem bé, estem forts. Gràcies a tots. No aflueixeu a favor del diàleg i de la independència."

Jordi Cuixart: "Continuar amb la serenitat, amb el coratge, amb el saber fer pacífic, però sense renunciar al desig del poble. És molt important que la gent sàpiga que la causa no som els 'Jordis', la causa per la qual lluitem tots és per a tots, és el dret a decidir i el dret a l'autodeterminació."

 

 

Agustí Alcoberro, vicepresident de l'ANC, ha dit que els últims anys Catalunya ha viscut una escalada repressiva i s'ha referit a Sànchez i Cuixart com a presos polítics:

"En els últim mesos hem viscut una escalada repressiva per part de l'estat espanyol que ha afectat les nostres institucions, els ajuntaments i la ciutadania. Hem vist la violència policial intentar evitar que poguéssim celebrar el nostre referèndum. I des de dilluns passat, veiem dos homes justos tancats a la presó: són el president de l'ANC i d'Òmnium. Són presos polítics que donen la talla de la naturalesa real que té avui Espanya."

 

Marcel Mauri, portaveu d'Òmnium Cultural, ha afirmat amb contundència que el govern espanyol no pot suspendre unes institucions que pertanyen a la gent:

"No ens han suspès les institucions. I tant que no ens han suspès les institucions! Perquè no poden. Mai podran. Perquè les institucions són nostres. Les institucions som nosaltres. Nosaltres som les institucions d'aquest país. Nosaltres!"

L'actriu i humorista Lloll Bertran ha estat l'encarregada de llegir el manifest. Bertran ha dit que Sànchez i Cuixart són a la presó per defensar la independència:

"Totes les entitats que formen la taula ens autoinculpem, perquè si manifestar-se és un delicte ens declarem culpables."

"No és acceptable encausar i portar a presó dues persones per cridar pacíficament a la mobilització", ha assegurat, i ha exigit l'alliberament de Sànchez i Cuixart i la retirada dels càrrecs de sedició.

"En el segle XXI, en un estat democràtic, no és acceptable vulnerar el dret a la llibertat d'expressió i manifestació. Per això exigim la llibertat per Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Que es retirin els càrrecs per sedició i que es posi el punt final immediat a l'ordre de presó preventiva."

L'actuació de Maria del Mar Bonet interpretant "Què volen aquesta gent?" ha estat un dels punts culminants de l'acte i ha fet aflorar les emocions.

 

Cap a dos quarts de set, el cant d'"Els segadors" ha tancat l'acte. Un gran gruix dels manifestants, però, han continuat manifestant-se pacíficament una estona més. 

 

Anar al contingut