País Basc

L'operació contra el "comando Donosti" se salda amb vuit detinguts i trenta quilos d'explosius decomissats

L'operació contra el presumpte "comando Donosti" d'ETA que està en marxa al País Basc i Navarra s'ha saldat, de moment, amb vuit detinguts i el decomís de trenta quilos d'explosius, detonadors i material per fabricar bombes adhesives. El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha confirmat en una breu intervenció al Congrés les vuit detencions i ha afirmat que l'operació és "àmplia". Fonts de la lluita antiterrorista han explicat que es tracta d'un membre "alliberat" de la banda i set de "legals", cinc homes i dues dones. El presumpte cap de la trama seria el membre "alliberat" José Ángel Lerín Sánchez, detingut a la localitat guipuscoana d'Andoain, a qui s'ha decomissat una pistola.

Actualitzat

En una compareixença molt breu al Congrés, el ministre de l'Interior ha confirmat aquest dimecres les vuit detencions i s'ha limitat a assegurar que l'operació és "àmplia".

A banda de Lerín Sánchez, arrestat a Andoain, la Guàrdia Civil ha detingut Juan Carlos Herrador en una herriko taberna a Sant Sebastià, Endika Zinkunegi a la població alabesa d'Oion, Iñigo Orúe a Idiazabal, a Guipúscoa, i Arkaitz Agote en un lloc de Guipúscoa encara per determinar. Posteriorment, ha transcendit el nom del vuitè detingut, Julián Larrañaga.

A aquestes detencions encara s'hi han d'afegir les de dues dones, Itziar Agirre i Idoa Irigoyen, que, segons fonts de l'associació de suport als presos d'ETA Askatasuna, han estat detingudes a Uharte Arakil, a Navarra.

De totes les detencions destaca la de Lerín Sánchez, membre a sou de l'organització terrorista, que ja va ser arrestat per actes de violència al carrer. L'any 1993 el van condemnar a més de tres any de presó per haver agredit un policia nacional durant una manifestació a Pamplona. Lerín Sánchez es va donar a la fuga el 2005. La policia creu que la pistola que li han trobat forma part de la partida de 300 armes robades l'octubre passat a la localitat francesa de Vauvèrd.

La Guàrdia Civil ha escorcollat el seu domicili a Andoain, i molt a prop, en uns baixos, ha trobat trenta quilos d'explosius, detonadors i material per fabricar bombes adhesives. També s'han escorcollat sis pisos més del País Basc i Navarra. Fonts del Ministeri de l'Interior, però, només han confirmat la localització d'una maleta amb material per fabricar cloratita, explosiu que acostuma a fer servir ETA.

Ordres de Txeroki

El dispositiu policial s'ha posat en marxa després que la Guàrdia Civil ha detectat que José Ángel Lerín Sánchez ha arribat a Andoain procedent de França. Suposadament, el membre "alliberat" venia amb ordres directes del cap dels comandos, Garikoitz Aspiazu, conegut amb el nom de "Txeroki".

Segons fonts policials, Lerín Sánchez disposava de la infraestructura creada pels detinguts els últims mesos, coincidint amb la treva d'ETA. Fonts governamentals que cita l'agència Europa Press temen que passi com després de la treva del 1998, que la banda va aprofitar per instal·lar un mínim de cinc grups arreu de l'Estat.

Un dels comandos més actius

El "comando Donosti" d'ETA ha estat tradicionalment un dels més actius de la banda. Va començar a operar a Sant Sebastià el 1969 i, des d'aleshores, l'han desarticulat i reconstituït diverses vegades.

L'última desarticulació va ser fa dos anys. Hi haver haver tres detencions al març del 2005 i tres més a l'abril. Vuit mesos després, la Gendarmeria va detenir un altre presumpte membre del comando, que la policia va anomenar "complex Donosti" per les ramificacions que tenia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut