Mossul

L'exèrcit iraquià allibera Mossul del control d'Estat Islàmic

RedaccióActualitzat

L'exèrcit iraquià, amb l'ajuda dels Estats Units, ha expulsat els últims militants d'Estat Islàmic dels bastions que encara controlen al barri vell de Mossul.

El primer ministre de l'Iraq, Haydar al-Abadi, acaba de proclamar la victòria definitiva de l'exèrcit sobre els jihadistes de la ciutat, on fa tres anys van proclamar el seu califat. Haidar al-Abadi ha estat rebut pels caps de les forces armades.

L'eufòria dels seus soldats avui era màxima després de celebracions prèvies d'aquesta setmana. Banderes iraquianes onejant a mans d'uns militars que celebren enmig de civils l'expulsió d'Estat Islàmic. Cares somrients que contrasten amb les de la trobada oficial.

 

 

Mossul és la segona ciutat del país. Així celebren les forces iraquianes la victòria final:


El ministre i el seu exèrcit són conscients que hi ha poc a celebrar. No ho han volgut quantificar, però haurien perdut un 40% dels efectius que han liderat l'ofensiva. Això segons fonts dels Estats Units, que han donat un suport aeri clau.

També es compten per milers el nombre de civils que han mort en gairebé 9 mesos de combats. I fins avui 20.000 persones, estaven pràcticament enterrades en vida enmig de les runes. Atrapades per uns extremistes que, a la desesperada, han fet immolar dones de l'organització o provaven de fugir pel riu Tigris.

S'ha pagat, doncs, un preu molt elevat per la victòria sobre un Mossul que encara fumeja i on va afluixant el so de la guerra. Avui es dia de celebracions, però demà comença una reconstrucció material i humana molt complicada.

 


La caiguda de Mossul no significa el final d'Estat Islàmic a l'Iraq ni assegura l'estabilitat al país. La gestió que el govern iraquià faci d'aquest delicat moment serà determinant per a la seva recuperació i seguretat.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut