Barcelona

Les empreses catalanes afronten amb moltes opcions una setmana amb dos festius intrasetmanals

Dilluns s'enceta una setmana laboral atípica, amb dues festes intrasetmanals que cauen en dimarts -el dia de la Constitució Espanyola- i en dijous -el dia de la Puríssima. La majoria de treballadors faran festa exclusivament aquestes jornades però el fet és que els capricis del calendari obren el ventall a múltiples opcions per organitzar la feina -amb festes, ponts o cap dia lliure- i reobren el debat sobre si caldria recol·locar o no els festius pensant en la productivitat i també en el descans dels empleats.

RedaccióActualitzat
El calendari marca dues festes la setmana que ve, però, el cert és que alguns en tindran més i d'altres es quedaran sense fer-ne. Les empreses catalanes han optat per opcions diverses per organitzar la feina en una setmana amb festius en dimarts i dijous.

La majoria de treballadors s'ajustaran al calendari i tindran festa el dia 6, dia de la Constitució Espanyola, i el 8, el dia de la Puríssima. Des de la patronal Pimec, el director de Polítiques Sectorials, Lluís Blancafort, explica que molts negocis descarten fer pont per aprofitar una època de més consum en un any complicat pel que fa a les vendes.

Alguns amb pont, d'altres sense festa

La tònica general compta, però, amb excepcions. Miquel Àngel Fraile, de la Confederació de Comerç de Catalunya, explica que alguns comerços obriran les botigues cada dia, festius inclosos, per intentar atendre els clients que aquests dies tenen temps lliure per comprar i que tenen el costum de fer-ho per la proximitat al Nadal: "Toca fer un últim esforç perquè l'any acabi al millor possible".

Al tèxtil, la majoria de les empreses treballaran només un dia, divendres, mentre que a Seat treballaran a mig gas. A Martorell, només funcionarà la línia que fa l'Exeo i l'Audi Q3. Les altres tanquen perquè les vendes han caigut molt.

Altres fórmules suposen treballar dos dies seguits, un de festiu i un altre de laborable, i que els dies lliures siguin encadenats per poder plantejar-se la possibilitat de fer algun viatge. És el cas de Frape Behr, una companyia de Montblanc que fabrica components d'automoció i té més d'un miler de treballadors. Treballaran dilluns i dimarts i s'agafaran festa la resta de la setmana.

Algunes empreses tancaran un dia: o dilluns o divendres. I el ventall d'opcions no s'acaba aquí: hi ha l'alternativa de tancar dimecres, com faran a una botiga de l'Eixample de Barcelona, Ceràmiques Saumell.

Què faran els proveïdors i què farà la família?

De fórmules, n'hi ha moltes. Cadascú tria en funció de la seva feina i les seves possibilitats i intentant encaixar les peces del seu negoci o activitat però també amb l'ull posat amb el que farà la resta de la família. Així, algunes empreses treballen o escullen els dies de festa en funció del que facin els seus proveïdors o els seus clients; si es dediquen a l'exportació, tenen en compte que en altres països no és festa i que les mercaderies han de sortir.

Alguns treballadors també tenen la vista posada en el que fan els petits de la casa per decidir si fan pont o no en fan. A Catalunya, les escoles també afronten una setmana atípica amb diverses possibilitats. La majoria, però, han optat per fer festa dilluns o divendres i fer quatre dies seguits sense classe. Són una minoria els que gastaran tres dels cinc dies festius lliures de què disposen durant el curs per convertir una setmana inhabitual en una setmana completament festiva.

S'han de passar els festius a dilluns?

Les múltiples possibilitats i les diferents tries també han reobert un debat que agafa volada cíclicament: si els festius que cauen entre setmana s'haurien de passar a dilluns, una fórmula que s'emmiralla en els Estats Units i també en les solucions que adopten alguns països d'Europa. Pimec ho defensa i també la CEOE, que argumenten que d'aquesta manera s'incrementa la productivitat i també s'incentiva el turisme perquè sempre hi hauria tres dies festius seguits.

El cert és que, mentre el debat continuï, haurem d'esperar uns mesos per gaudir d'un altre festiu intrasetmanal: el següent serà l'1 de maig del 2012, que cau en dimarts. I, exceptuant períodes com la Setmana Santa i el Nadal, haurem d'esperar encara uns anys perquè coincideixin dos festius en la mateixa setmana.


Anar al contingut