Un moment de "L'ànec salvatge", dirigida per Julio Manrique, que es va representar al Teatre Lliure
Un moment de "L'ànec salvatge", dirigida per Julio Manrique, que es va representar al Teatre Lliure

"L'ànec salvatge" i "Scaramouche" triomfen als Premis Butaca

Actualitzat

"L'ànec salvatge" i "Scaramouche" han estat les obres teatrals més guardonades en la XXIII edició dels Premis Butaca, que concedeixen els espectadors, i que s'han lliurat en una gala al Mercat de les Flors. "L'ànec salvatge", dirigit per Julio Manrique i que partiaamb vuit nominacions, ha estat escollit el millor muntatge teatral i Manrique s'ha emportat el premi al millor director. En l'apartat d'escenografia, el treball de Lluc Castells en el muntatge també ha estat reconegut amb un Butaca.

L'altra gran guanyadora de la nit ha estat "Scaramouche", de Dagoll Dagom, que també tenia vuit nominacions i s'ha imposat en l'apartat de millor muntatge musical i ha obtingut cinc premis més, com el de millor actor de musical, que ha guanyat Ivan Labanda. El de millor actriu en un musical ha recaigut en una altra de les intèrprets d'aquesta obra, Ana San Martín. El vestuari de Montse Amenós, la caracterització d'Eva Fernández i la composició musical d'Albert Guinovart han estat altres premis del muntatge de Dagoll Dagom.

 

 

La interpretació de Lluís Homar a "Ricard III" ha rebut el guardó al millor actor, mentre que com la millor actriu ha estat Ariadna Gil, per "Jane Eyre: una autobiografia". Aquest muntatge també ha guanyat el premi a millor actor de repartiment per Abel Folk. Pel que fa a millor actriu de repartiment, la guardonada ha estat Elisabet Casanovas, pel seu paper de Zerafina a "La senyora Florentina i el seu amor Homer".

En l'apartat de dansa, la millor obra ha estat "Sweet Tyranny", de Pere Faura, i en el de públic familiar s'ha distingit "Renard o el Llibre de les bèsties", de Teatre Lliure/Teatre Obligatori.

El premi al disseny de llums ha recaigut en Pep Barcons per "Boscos"; el de so, en Roc Mateu i Igor Pinto per "In memoriam. La quinta del biberó". A l'apartat de text teatral, el premiat ha estat Joan Yago, per "Fairfly"; i, pel que fa a noves dramatúrgies, s'ha distingit "Birdie", de l'Agrupació Senyor Serrano.

 

 

Premi honorífic per a Josep Maria Flotats

El Premi Honorífic Anna Lizaran s'ha atorgat a Josep Maria Flotats. Flotats ha recollit el Butaca Honorífic en reconeixement a la seva trajectòria, tant a Espanya com a l'estranger, sense oblidar la seva "aportació i experiència en la construcció d'una estructura de teatre públic", tant al Poliorama com als inicis del Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

En recollir el premi, Flotats ha assegurat que no es retirarà i ha tingut un record per a Anna Lizaran:

"És injust rebre el premi que porta el nom d'una de les nostres més grans actrius, que avui hauria de ser aquí perquè era més jove que jo. Comprendreu que estigui emocionat per aquesta raó."

 

Reivindicació de més presència femenina

Una de les reclamacions més reiterades dels premiats ha estat reivindicar més presència femenina en les arts escèniques. Després de recollir el premi per a "Scaramouche", la productora executiva de Dagoll Dagom, Anna Rosa Cisquella, ha fet èmfasi en la defensa de més presència femenina a les arts escèniques i que "hi hagi moltes productores, directores, guionistes i escenògrafes, i que tinguin l'oportunitat de liderar i que s'atreveixin a fer-ho".

D'altra banda, l'actor Abel Folk, després recollir el guardó, ha recordat que "Jane Eyre: una autobiografia" és una història d'una dona extraordinària i escrita, dirigida i interpretada per unes dones extraordinàries.

"El resultat va ser un espectacle meravellós i vull recomanar als productors d'espectacles: feu-me cas, treballeu amb dones, que ho fan de collons."

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut