Sherin Khankan, imam
Sherin Khankan, imam
Copenhaguen

Khankan, una de les poques dones imam del món, diu que elles són el futur de l'islam

Khankan no es reconeix en l'islam que ara impera

RedaccióActualitzat

Són molt poques les dones imam que hi ha al món. Una d'elles és Sherin Khankan, que fa dos anys va fundar una mesquita feminista a Copenhaguen.

"Crec que el feminisme islàmic va de superar els gèneres. Ibn Arabi, un dels reformadors en la tradició sufí de l'islam, gran teòleg, va dir: "L'home perfecte és una dona."

Interpreta l'Alcorà amb un punt de vista que suposa tot un trencament d'esquemes, sobretot contra la islamofòbia. Khankan diu que aquesta religió, com totes, té moltes lectures.

Erudita de la interpretació de l'Alcorà --estudis adquirits a les universitats del Caire i Damasc-- ha fet que la BBC l'hagi inclòs en una llista de les 100 dones més influents del món.

Ella diu que ja hi havia dones imam en vida del profeta, però que s'ha obligat l'islam a involucionar.

 

 

Els orígens de Sherin Khankan

Khankan, danesa, és filla d'una immigrant de Finlàndia i d'un refugiat sirià que va fugir fa dècades de l'autocràcia i la intolerància. Va triar la religió del pare i les idees que comparteixen tots dos progenitors. Difon a l'Institut Europeu de la Mediterrània la seva tesi que les dones són el futur de l'islam. Un futur molt present a la seva mesquita, on es reinterpreta l'islam començant pels casaments.

"A la mesquita Mariam hem construït un nou contracte matrimonial que dona a la dona el dret de divorci, prohibeix la poligàmia i anul·la el matrimoni en cas de violència física o psíquica."


Vinculada personalment al món àrab, l'imam Khankan no es reconeix en l'islam que ara impera. Però en la regressió hi veu diversos culpables.

"La major part del món musulmà ha estat colonitzat, això és un factor. Pobresa, analfabetisme. Encara que hi ha estats seculars, igualment són dictadures. Esclar que no funciona. Les dictadures no deixen cap espai a la democràcia ni als drets humans."

 

 

Reconèixer l'islam amb la pluralitat d'interpretacions que s'accepten sense problemes en altres religions és clau per separar les escriptures dels que les utilitzen per matar i dominar. L'argument per combatre la islamofòbia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut