Ken Loach
Ken Loach
Canes

Ken Loach guanya la Palma d'Or del Festival de Canes amb "I, Daniel Blake"

El premi al millor director l'han compartit el francès Olivier Assayas i el romanès Cristian Mungiu

RedaccióActualitzat

"I, Daniel Blake", del director britànic Ken Loach, ha guanyat la Palma d'Or del Festival de Canes a la millor pel·lícula. És la segona vegada que Loach guanya la Palma d'Or: fa deu anys se la va endur amb "El viento que agita la cebada" (The Wind that Shakes the Barley).

A "I, Daniel Blake", el director britànic es fixa, una vegada més, en la realitat social dels més desfavorits. Aquest cop encreua les històries d'un fuster amb problemes cardíacs, que intenta aconseguir una pensió de l'Estat, i una mare soltera a punt de caure en la misèria. La fallida de l'estat del benestar vista amb els ulls d'un parat. 

Loach i el seu guionista habitual, Paul Laverty, van recórrer tota la Gran Bretanya escoltant de primera mà els testimonis de treballadors precaris que han d'escollir entre escalfar-se o menjar. Amb tot aquest material van crear el personatge de Daniel Blake, magistralment interpretat per un actor de teatre i monologuista, Dave Johns.

En el discurs d'agraïment, Loach ha alertat del retorn de l'extrema dreta i ha recordat que "un altre món és possible i, fins i tot, necessari".

"Juste la fin du monde", del director quebequès Xavier Dolan i amb un repartiment d'intèrprets francesos, ha guanyat el Gran Premi del Jurat.

 

 

El premi al millor director l'han compartit el francès Olivier Assayas per "Personal shopper" i el romanès Cristian Mungiu per "Bacalaureat".

 

 

La pel·lícula "Forushande" (El client), del director iranià Asghar Farhadi, ha rebut el premi al millor guió i també el de millor actor per Shahab Hosseini.

 

 

El de millor actriu se l'ha endut Jaclyn Jose per "Ma'Rosa" del director filipí Brillante Mendoza.

 

 

"American Honey", de l'anglesa Andrea Arnold, ha guanyat el Premi del Jurat.

 

"Timecode", del barceloní Juanjo Giménez, s'ha endut la Palma d'Or al millor curtmetratge. "Timecode" és una producció de Nadir Films i de l'Escola de Cine de Reus protagonitzada pels ballarins Lali Ayguadé i Nicolas Ricchini, que interpreten dos vigilants d'un pàrquing. Una història, segons el director, de gent que descobreix el secret de l'altre.

 

 

En aquesta 69ena edició del Festival de Canes, el jurat ha estat presidit pel director australià George Miller i entre els membres hi havia noms com les actrius Kirsten Dunst, Vanessa Paradis, Donald Sutherland o Mads Mikkelsen.

Anar al contingut