Juncker, Tusk i Tajani amb Mariano Rajoy a Oviedo
Juncker, Tusk i Tajani amb Mariano Rajoy a Oviedo (Efe)
Oviedo

Juncker, Tusk i Tajani defensen l'estat de dret i una Espanya forta i unida

Els tres presidents de les institucions europees han recollit en nom de la UE el Premi Princesa d'Astúries a la Concòrdia

RedaccióActualitzat

Els màxims representants de les institucions europees han fet referència a la situació que es viu a Catalunya, però sense anomenar-la en cap moment, en els seus discursos d'agraïment pel Premi Princesa d'Astúries a la Concòrdia, que ha rebut la Unió Europea -amb polèmica- aquest divendres al vespre a Oviedo.

Dels tres, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani, ha estat aquest últim el més contundent. El president del Parlament Europeu ha fet un al·legat en defensa de l'estat de dret:

"Quan alguns sembren la discòrdia ignorant les lleis, és important recordar el respecte a l'estat de dret".

"La UE no té una polícia per executar sentències judicials. Quan un tribunal dicta una sentència, s'aplica i punt".

"Els tractats es poden canviar, però mentre el dret no es canviï, respectar-lo no és una opció, sinó una obligació".

De fet, Tajani ha estat l'únic dels tres que ha estat interromput pels aplaudiments de l'auditori.

 

Tajani també ha subratllat que Europa es troba en un moment d'aflorament de "nacionalismes egoistes":

"No aixecar fronteres entre els europeus. Massa cops se'ns ha ofert el paradís canviant les fronteres i se'ns ha dut a l'infern".

"La concòrdia consisteix en estendre sempre la mà a l'entendiment, en buscar sempre l'acord i el bé comú".

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha fet referència a la història del seu país, Polònia, per fer aquestes afirmacions: 

"La violència no resol res, el diàleg sempre és millor que el conflicte i la llei ha de ser respectada per tots els que participen en la vida pública. L'harmonia és millor que el caos".

Tusk també s'ha referit al premi rebut per la UE per dir que la concòrdia és sinònim "d'unitat".

 

Per la seva banda, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha parlat de la importància d'una Espanya forta per a la Unió: 

"Espanya ha conegut totes les dificultats que han marcat l'evolució d'Europa el segle XX. Espanya és una força motriu per a Europa. I així ha de seguir sent."

Junker ha acabat el discurs amb un "Visca Espanya i visca Europa!". 

 

La segona vegada que hi assisteix un president espanyol

L'auditori ha aplaudit àmpliament els discursos, especialment el president espanyol, Mariano Rajoy. Acabat d'aterrar de Brussel·les i amb els suports que volia sota el braç, no ha amagat la satisfacció per les paraules de la tríada europea.

La seva presència de Rajoy ha estat una novetat. Només una vegada abans, el 1981, un president del govern espanyol havia assistit a la gala d'entrega dels Premis Princesa d'Asturies. Ho va fer Leopoldo Calvo Sotelo, en l'acte en què el llavors Príncep d'Astúries va pronunciar amb 13 anys, el seu primer discurs.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut