L'entrada al camp de concentració d'Auschwitz
L'entrada al camp de concentració d'Auschwitz
Polònia

Indignació a Auschwitz per un quiosc de gelats i una latrina instal·lats a l'entrada

Els responsables del Memorial de l'Holocaust diuen que, a més de "mal gust estètic", els dos elements són "una falta de respecte a un lloc històric"

RedaccióActualitzat

La direcció del memorial per les víctimes del camp d'extermini nazi d'Auschwitz denuncia la instal·lació d'una furgoneta de venda de gelats i d'un lavabo portàtil a 250 metres de l'accés principal al recinte.

Auschwitz va ser el camp d'extermini més gran creat pel nazisme a la Polònia ocupada. Es calcula que més d'un milió de persones van morir assassinades a Auschwitz-Birkenau des de la seva obertura el maig del 1940 fins al gener del 1945, quan l'exèrcit soviètic va alliberar els últims presoners.

A l'entrada del camp d'extermini, que es considera símbol de l'Holocaust jueu, hi figura el famós cartell amb el lema "Arbeit macht frei" ("El treball us farà lliures").

Però, des de fa uns dies, a pocs metres de la tanca d'accés al camp hi ha instal·lat un quiosc de venda de gelats i un lavabo portàtil. Dos elements per facilitar l'estada als turistes que cada dia visiten el camp polonès.

 

El portaveu del museu memorial, Bartosz Bartyzel, ha denunciat que es tracta d'elements "no només de mal gust estètic, sinó que també són una falta de respecte a un lloc històric".

Però els responsables reconeixen que no tenen autoritat per retirar cap dels dos elements portàtils, perquè els han instal·lat fora de la zona de protecció del Memorial de l'Holocaust, en una zona de titularitat privada.

Un responsable municipal de la ciutat d'Oswiecim, on es troba ubicat el camp d'Auschwitz, ha dit que investigaran si el propietari de la furgoneta de gelats té tots els papers en regla.

Camp de concentració d'Auschwitz
Camp de concentració d'Auschwitz (Pixabay)

Dins del camp hi ha un espai d'atenció als visitants on poden menjar, beure i anar al lavabo. Per respecte a la memòria de les víctimes, a la resta del recinte no està permès entrar-hi menjar, begudes alcohòliques ni tampoc fumar cigarrets.

En els últims anys, des del Memorial s'han denunciat actituds d'alguns visitants poc respectuoses amb la memòria de les víctimes del nazisme:

L'any 2022, els responsables del camp van multar una turista danesa que s'havia fotografiat a l'accés principal fent la salutació nazi. A Polònia, promoure missatges amb connotacions d'enaltiment del nazisme pot comportar penes de fins a dos anys de presó.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica HolocaustNazisme
Anar al contingut