ANÀLISI

Grífols, Abertis i Sabadell han protagonitzat les principals operacions empresarials de l'any

Actualitzat

Grífols, Abertis i el Banc Sabadell han estat els grups empresarials catalans més actius el 2013 en la compra i venda d'altres companyies. Especialment els laboratoris Grífols, que han invertit més de 1.300 milions d'euros en diferents operacions corporatives a l'estranger.

Quan falta només una setmana perquè s'acabi l'any, l'operació més important és la compra de la divisió de diagnòstic de la multinacional suïssa Novartis per part de Grífols. L'acord de compra es va tancar el novembre passat, per un import de 1.240 milions d'euros. De moment, la compra encara està pendent de l'aprovació dels organismes de la competència, però res no fa pensar que no s'acabi executant en els propers mesos.

A més d'aquesta inversió, Grífols també ha comprat aquest any el 60% de l'empresa basca Progenika Biopharma, per 37 milions, i el 35% de l'americana Aradigm Corporation, per uns altres 19 milions d'euros. No ha estat l'única empresa catalana del sector que ha invertit en els Estats Units: també ho van fer els Laboratoris Almirall, que van comprar l'americana Aqua Pharmaceuticals per 237,8 milions d'euros.

Pel que fa a Abertis, la companyia catalana d'infraestructures ha estat molt activa en la reorganització de les seves activitats, tot desinvertint en els negocis de gestió d'aeroports i, al mateix temps, augmentat les activitats de telecomunicacions. Així, Abertis ha venut les concessions dels aeroports de Luton, Cardiff, Belfast i Estocolm per un total de 861 milions d'euros.

En el camp de les telecomunicacions, ha arribat a un acord per comprar torres de telefonia mòbil de Telefònica/Yoigo per 385 milions i ha invertit uns altres 173 milions d'euros en la compra del 16,42% de la societat Hispasat. Al mateix temps, ha venut la participació del 3% que tenia a Eutelsat per un import de 182 milions.

A més d'això, l'accionariat d'Abertis ha registrat aquest any un moviment important, ja que Criteria, el grup industrial de la Caixa, va vendre a la constructora madrilenya OHL el 3% d'Abertis per un import de 342,2 milions d'euros.

Finalment, el Banc Sabadell ha crescut de dimensió a través de diferents compres. Algunes d'aquestes operacions estan relacionades amb la reestructuració del sector financer a Espanya, com ara la compra de la xarxa i el negoci de Caixa Penedès a Catalunya i Aragó, valorada en uns 350 milions d'euros. A més d'això, el Sabadell ha comprat la xarxa espanyola de Lloyds Banking Group per 84 milions d'euros.

Als Estats Units també va comprar el negoci de banca privada de Lloyds, per un valor de 9,3 milions d'euros, i el JGB Bank de Miami, per 41 milions d'euros. De fet, l'anterior propietari del JGB Bank, el colombià Jaime Gilinski, s'ha convertit aquest any en el nou màxim accionista del Banc Sabadell, després que ha invertit una suma de 550 milions d'euros en la compra d'accions del banc català, conjuntament amb el mexicà David Martínez.

Tot al llarg de l'any hi ha hagut altres operacions destacades en el sector financer, com ara la compra de les asseguradores Mediterráneo Vida (449,5 milions) i Banco Gallego Vida y Pensiones (28,2 milions) per part del mateix Banc Sabadell, o la compra d'Unnim Banc (352,53 milions) per part del BBVA. També en el marc de la reestructuració bancària, CaixaBank s'ha fet càrrec del Banc de València, una operació que es va tancar per un preu simbòlic d'1 euro, però que porta implícites diferents càrregues, que no s'han quantificat, a les quals CaixaBank haurà de fer front en el futur.

Les grans operacions corporatives també han estat presents en altres sectors, com ara la compra del Colomer Group, del sector de la perfumeria, per part del grup americà Revlon, per un import de 498 milions d'euros. Els venedors van ser els accionistes familiars i el fons d'inversió CVC Capital Partners.

També va ser destacada la creació de la nova empresa mixta Aigües de Barcelona. El Grup Agbar té el 85% del capital de la nova companyia, mentre que l'Àrea Metropolitana de Barcelona hi ha aportat actius per un valor de 50,5 milions d'euros, que equivalen a l'altre 15% del capital.

Una altra operació importat aquest any ha estat la inversió de Bill Gates en la societat Fomento de Obras y Construcciones (FCC), d'Esther Koplowitz, amb seu a Barcelona. Gates va invertir 113,5 milions d'euros en accions d'FCC. I finalment, en aquests moments, la notícia més esperada és la confirmació de l'aposta del grup Damm per fer-se càrrec de la multinacional gallega Pescanova. Damm té el 6,2% del capital de Pescanova i preveu obtenir l'acord dels creditors de l'empresa gallega per poder-la gestionar i evitar-ne la fallida.

Anar al contingut