Manifestants, convocats per Vox, davant del teatre La Abadía de Madrid
Manifestants, convocats per Vox, davant del teatre La Abadía de Madrid (EFE/Borja Sánchez-Trillo)

Fracassa l'intent de Vox de boicotejar l'obra de teatre "Altsasu" a Madrid

La policia ha tallat el carrer on està situat el teatre La Abadía, on s'estrenava l'obra, i ha obligat els manifestants a desplaçar-se

RedaccióActualitzat

L'arribada a Madrid de l'obra "Altsasu" ha concentrat aquest dijous gairebé mig miler de persones, segons la Delegació del Govern, a les portes del teatre La Abadía. 

Vox ha intentat boicotejar l'estrena, però la policia ha tallat el carrer i els ha obligat als manifestants a desplaçar-se uns metres més enllà.

Fa unes setmanes, el partit d'extrema dreta va demanar al govern d'Isabel Díaz-Ayuso que es cancel·lés l'obra, però la presidenta de la Comunitat de Madrid va concloure que no hi podia fer res perquè era el teatre qui decidia la programació.

Davant del mateix teatre també s'ha concentrat un grup de persones en defensa de la llibertat artística i d'expressió, amb pancartes de "No a la censura".

La tensió ha augmentat quan els manifestants d'extrema dreta han increpat els participants en aquesta segona concentració, però, un cop començada l'obra, tota la gent que s'havia concentrat davant del teatre s'ha dissolt.

Rocío Monasterio i Javier Ortega Smith, durant la concentració davant del teatre La Abadía de Madrid
Rocío Monasterio i Javier Ortega Smith, durant la concentració davant del teatre La Abadía (EP/Gabriel Luengas)

El Ministeri de Cultura, amb l'assistència a l'acte del secretari d'Estat i regidor de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha volgut mostrar el seu suport a l'obra de teatre.

Martí ha qualificat els fets de "despropòsit" i ha assegurat que "el suport del Ministeri, sense fissures" està al costat "de la defensa de la llibertat d'expressió".

"És un episodi més d'aquesta batalla que Vox, i en alguns casos amb la complicitat del Partit Popular, està fent perquè una cosa que semblava desterrada ja al nostre país, torni."

Un espectacle que incomoda la dreta

L'any 2016, un grup de joves va mantenir una baralla amb dos guàrdies civils i les seves parelles en un bar d'Altsasu en un cas que va acabar amb condemnes de fins a 9 anys i mig de presó. Va ser a partir d'aquests fets que María Goiricelaya va construir un espectacle de teatre documental.

L'obra, nominada als Premis Max 2023, "té la voluntat de buscar el perdó, de cicatritzar ferides, de buscar la convivència, de parlar del futur i de caminar cap a una societat democràtica", explicava la directora.

L'espectacle es va representar per primera vegada el 2021 a Bilbao, i en aquella ocasió va ser el Partit Popular qui va demanar que es retirés del teatre.

ARXIVAT A:
TeatreAltsasuVox
Anar al contingut