Barcelona

Fins a 99 persones podrien rebre assistència social amb el que costa mantenir un pres

La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha denunciat que amb el que costa mantenir un pres es podria donar assistència social a 99 persones. La síndica, Pilar Malla, ha donat a conèixer les dades d'un estudi que han promogut per reclamar més diners per prevenir l'exclusió social des de la infantesa. L'informe conclou que formar família molt jove i separar-se diversos cops, així com els problemes de salut continuats i les drogodependències, són alguns dels factors que condueixen a l'exclusió, mentre que l'alcoholisme és un fenomen que és una conseqüència i no una causa de convertir-se en un "sense sostre".

Actualitzat
L'alcohol es converteix en un refugi per als "sense sostre". En la majoria dels casos, no acaben al carrer perquè són alcohòlics, sinó a l'inrevés. Adonar-se de la seva situació els porta a beure. Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat d'un estudi que ha fet la síndica de greuges de Barcelona. Per fer-lo s'han seguit els camins que porten una persona a l'exclusió social, i s'ha analitzat com va ser la infantesa, l'adolescència i el pas a la vida adulta d'aquestes persones.

Moltes de les persones que acaben caient en l'exclusió social van viure en la seva infantesa en famílies desestructurades, van tenir fracàs escolar i van fugir de casa. Després, en la vida adulta, van perdre la feina i la casa. Prèviament, algunes d'aquestes persones van casar-se molt joves i van passar per diverses separacions. Al final, segons l'informe, entren en una espiral difícil de trencar, amb problemes amb la família, llargs períodes d'atur i, per tant, una situació emocional i econòmica molt fràgil.

Per evitar que aquestes persones esdevinguin "sense sostre" crònics, l'informe de la Sindicatura de Greuges ha demanat més polítiques de prevenció i crear la figura de l'educador familiar, que ajudaria els pares a atendre els seus fills en la pròpia llar. L'informe del síndic sosté a més que la prevenció, a banda de ser rendible socialment, també ho és econòmicament.

Més val prevenir que curar

Per això han indicat que un reclús en una presó catalana costa 24.000 euros l'any. I que amb aquests diners es podria donar assistència social a 99 persones abans de delinquir. A més, amb el que costa rehabilitar un toxicòman en una residència, uns 30.000 euros, es podrien atendre 123 persones.

La síndica de greuges de Barcelona, Pilar Malla, ha indicat que tot i així les administracions encara destinen molts més diners a la rehabilitació que a la prevenció.
Anar al contingut