Girona

Extirpen un tumor de pàncrees que envaïa diverses artèries en una operació pionera a Espanya

Un equip multidisciplinari de l'Hospital Josep Trueta, a Girona, ha dut a terme una intervenció a un pacient de Figueres a qui havien donat sis mesos de vida

Actualitzat

Operació pionera a tot Espanya a l'Hospital Trueta, a Girona. Un equip multidisciplinari ha extirpat un tumor de pàncrees que envaïa les artèries pròximes. Al pacient, de Figueres, li havien donat sis mesos de vida. La intervenció es va fer sense afectar les artèries hepàtica, esplènica i gàstrica, després de sotmetre el pacient a sis setmanes de quimioradioteràpia per reduir el diàmetre del tumor i fer baixar els marcadors.

Segons l'Institut Català de Salut de Girona, el pacient va ser intervingut amb èxit el 15 de juny passat, després que en un altre centre no se li va poder extreure el tumor.

L'operació va durar cinc hores i va consistir a extirpar la meitat del pàncrees al costat del tronc celíac, així com la melsa, la glàndula suprarenal i els ganglis de tota la zona.

Prèviament, els responsables del Trueta van tapar el tronc celíac mitjançant una embòlia de l'artèria hepàtica i gàstrica perquè la circulació canviés i arribés al fetge i a l'estómac a través d'altres vies.

L'evolució del pacient va ser excel·lent i se'l va donar d'alta hospitalària al cap de cinc dies de la intervenció. Ara la seva qualitat de vida és normal i no ha de seguir cap tipus de restricció alimentària.

Fins ara, no s'havia fet mai una operació d'aquest tipus a Espanya. La clau del tractament, segons els responsables de l'Institut Català de Salut, ha estat la coordinació dels diversos especialistes que han participat en tot el procés.

Aquest nou procediment permetrà tractar més pacients amb càncer de pàncrees, millorar la seva supervivència i disminuir les recidives postoperatòries en aquest tipus de malaltia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut