Than Shwe passa a ser civil per presentar-se a les eleccions birmanes. (Foto: EFE)
Than Shwe passa a ser civil per presentar-se a les eleccions birmanes. (Foto: EFE)
Bangkok

Els principals càrrecs de la Junta Militar birmana abandonen l'uniforme per presentar-se a les eleccions

El general que presidia la Junta Militar de Birmània (Myanmar), Than Shwe, ha renunciat al seu càrrec per quedar-se com a cap d'estat i poder presentar-se com a civil als primers comicis que tindran lloc a Birmània en els darrers 20 anys. Els vicepresidents també han abandonat els seus uniformes per poder governar amb Shwe i consolidar així el poder existent amb unes eleccions que prohibeixen presentar-se al Partit Lliga Nacional per a la Democràcia de la premi Nobel per la Pau Aung San Suu Kyi, que ha demanat el boicot a les eleccions birmanes.

Actualitzat
L'abril passat ja van abandonar els càrrecs militars el primer ministre del país, Thein Sein, i altres 26 militars per formar un partit polític amb el qual participar en les eleccions: el Partit per al Desenvolupament i la Solidaritat de Birmània.

El veterà Than Shwe, de 77 anys, ja ha demanat el vot pels propers comicis, que se celebraran el 7 de novembre, unes eleccions a les quals han prohibit presentar-se l'activista per la democràcia Suu Kyi per haver estat casada amb un estranger.

Suu Kyi, de fet, va ser la guanyadora de les darreres eleccions l'any 1990 amb el 82% dels vots, però les forces militars no van reconèixer mai aquesta victòria i van mantenir-la en arrest domiciliari durant 15 anys. L'activista ha demanat el boicot als ciutadans tot i la possibilitat que els seus excompanys de partit creïn un altre partit.

La normativa electoral que ha convocat les properes eleccions, a més, prohibeix els partits polítics dur a terme marxes pels carrers, portar banderes i que els seguidors cantin o pronunciïn eslògans. Finalment, la nova constitució, aprovada el 2008, reserva una quarta part del Parlament a militars en actiu.
Anar al contingut