Washington / Pequín

Els EUA i la UE festegen la Xina perquè els ajudi a sortir de la crisi

Els Estats Units i la Unió Europea s'han reunit amb poques hores de diferència amb la Xina. Es probablement una mostra més de l'evidència de la creixent importància del gegant asiàtic. Mentre la UE demana a la Xina que inverteixi al vell continent per fomentar el creixement econòmic, Obama prepara el terreny per a l'entesa amb l'home que tothom dóna per fet que serà el pròxim líder xinès.

Actualitzat
L'economia i els drets humans han estat dos dels temes principals de la trobada que han tingut a la Casa Blanca el president dels Estats Units, Barack Obama, i el vicepresident de la Xina, Xi Jinping. Obama ha dit que, tot i les tensions, les relacions bilaterals entre els dos països són extremament importants pel paper que està adquirint la Xina en l'escenari internacional.

Obama ha pressionat Jinping perquè la Xina respecti les regles en el terreny comercial i també ha posat sobre la taula el tema dels drets humans. Les autoritats nord-americanes han donat molta importància a aquesta reunió, ja que Jinping és considerat com el pròxim líder xinès, la persona que prendrà el relleu de Hu Jintao.

Europa pidola a la Xina

Europa té pressa, però Pequín s'ho pren amb calma. La cimera anual entre Europa i la Xina venia precedida de gran expectació sobre un possible anunci xinès, dies després que Pequín va mostrar interès per invertir en els fons europeus de rescat. Però en la roda de premsa anterior a les converses amb Durao Barroso i Van Rompuy, Wen Jiabao no ha donat xifres i s'ha cenyit al guió que Pequín repeteix des de fa mesos: "La relació entre la Xina i Europa tindrà un nou impuls i millorarà en un futur."

Entre altres assumptes, la cimera també havia de servir per acostar posicions en el contenciós per la taxa europea sobre les emissions de l'aviació. A la fira del sector de Singapur, el director de l'Autoritat Internacional del Transport Aeri ha dit que tem una guerra comercial, mentre que el ministre europeu del Transport ha insinuat que Brussel·les donarà més marge perquè tant les companyies xineses com les de la resta del món s'hi adaptin.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut