Luxemburg

El Tribunal de Justícia de la UE examina si el cànon digital és legal

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea té mala peça al teler. El tribunal comunitari ha començat a examinar la legalitat del polèmic cànon digital espanyol, un impost que es cobra a tots els suports digitals en concepte de drets d'autor. El cànon digital és la manera que ha escollit l'estat espanyol per aplicar una normativa europea, però molts sectors consideren que aquí s'aplica de forma abusiva. Una empresa informàtica catalana que fabrica CD, DVD i MP3 no està d'acord que la SGAE li faci pagar el cànon, i el cas va arribar a l'Audiència de Barcelona. Però és tan complicat que s'ha consultat al Tribunal de Luxemburg. Ara aquest organisme haurà d'aclarir si el cànon digital espanyol respecta la llei europea o si es passa de la ratlla.

Actualitzat
El Tribunal de Justícia de la UE ha començat a estudiar si el cànon digital respecta o no el dret europeu. Recordem que el cànon el paguem sempre que comprem un CD verge, un MP3 o un llapis de memòria, i és per si hi copiem música o pel·lícules. En definitiva, és un impost pels drets d'autor, i el cobra la SGAE.

El tribunal comunitari ha començat a Luxemburg la vista oral pel litigi que tramita l'Audiència Provincial de Barcelona i que enfronta la SGAE amb l'empresa catalana Padawan, que comercialitza suports digitals. El cas va arrencar quan la SGAE va interposar una demanda contra aquesta empresa per reclamar-li el pagament del cànon per còpia privada corresponent als aparells comercialitzats entre el 2002 i el 2004.

Però l'empresa Padawan no hi va estar d'acord i va al·legar que aplicar el cànon a aquests suports digitals de forma indiscriminada i sense distingir la finalitat a la qual van destinats violava la directiva europea 2001/29.

En primera instància, la reclamació de la SGAE va ser acceptada de forma íntegra i l'empresa va ser condemnada a pagar 16.759,25 euros més els interessos. Però Padawan va recórrer davant l'Audiència Provincial de Barcelona i aquesta ha decidit elevar la consulta al tribunal europeu de Luxemburg per aclarir com s'ha d'interpretar aquesta directiva.
Anar al contingut