Torroella de Montgrí

El món del còmic es reivindica i reclama una indústria pròpia

És el segon festival del còmic. S'ha fet al llarg de tot el cap de setmana a Torroella i a l'Estartit. Enguany es dedicava a un dels herois de la Marvel, l'"Ironman", però també a Mortadel·lo i Filemó. Amb ells era el repte de batre un rècord. Hi han passat unes 6.000 persones. S'hi han fet activitats de tot tipus: tallers de dibuix, exposicions i també activitats relacionades amb el manga japonès com concursos de karaoke o disfresses. Cada vegada hi ha més afició, enguany s'han incrementat un 10% les vendes, però els dibuixants es queixen que això no porta indústria i han de buscar feina a l'estranger. Ells parlen d'una "fuga de mans".

Actualitzat
El festival ha aconseguit batre el rècord Guiness de la tira còmica més llarga del món. Fins ara estava fixat en 283,4 metres. Al II Festival del còmic de Torroella l'han triturat. N'han fet una de gairebé el doble ajuntant vinyetes de Mortadel·lo i Filemó, traduïdes per primer cop al català. Tot un homenatge als 50 anys del còmic espanyol de més èxit. Una honrosa excepció, perquè majoritàriament aquí es prefereixen els herois nord-americans, que sovint dibuixen il·lustradors catalans.

La passió pel còmic és una realitat però, en canvi, no hi ha una indústria pròpia. És més fàcil comprar material des de fora que no crear-lo. Un altra problema és a l'hora de cobrar la feina. Les tarifes fa anys que estan congelades. Des del festival també es reivindica que el còmic entri a l'escola.

A la cita hi han participat nombrosos alumnes, exalumnes i professor de l'Escola Joso, l'única escola espanyola que ofereix formació de diubuix de còmic. Fins allà s'hi desplaça gent de tot el món, fins i tot del Japó. De fet, un 3% dels dibuixants de la Marvel han sortit de les seves aules.
Anar al contingut