Barcelona

El govern preveu augmentar la despesa el 2015 fins als 22.400 milions d'euros

Falten, però, 2.500 milions, que el conseller Mas-Colell espera acordar amb Madrid

RedaccióActualitzat

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha entregat els pressupostos del 2015 al Parlament sense tenir encara els suports que necessita per aprovar-los. El conseller els defensarà el 17 de desembre al Parlament i el debat final es darà el 4 i 5 de febrer.

Retorn de la paga extra als treballadors públics

El panorama que ha presentat Mas-Colell per als comptes del 2015 és complicat. El conseller d'Economia ha reiterat que es tornarà la paga extra als treballadors públics, que fa tres anys que no la cobren, i que suposa una despesa de gairebé 600 milions d'euros. A més, també es recuperarà la jornada i la retribució del personal interí.

Augment de la despesa social

El govern manté el compromís de prioritzar les partides socials, que no tenen cap retallada i representarien el 71% dels comptes. Precisament, Sanitat, Ensenyament i Benestar són els departaments que s'emporten més despesa. En concret, la xifra de la despesa social que la Generalitat ha pressupostat és de 14.800 milions, un 4% més que el 2014.

En canvi, la despesa pels interessos del deute, que és la quarta partida més important dels comptes, es redueix respecte a l'any anterior, i això no passava des del 2006. Cal tenir en compte, però, que aquesta quantitat, 1.700 milions, triplica el que es pagava llavors, quan el deute de la Generalitat no era tan gran.

2.184 milions pendents de la negociació amb l'Estat

Per a tot plegat, el govern preveu una despesa de 22.400 milions, mentre que la partida d'ingressos previstos via transferència de l'Estat és de 19.000 milions. És a dir, que hi ha un decalatge de 2.500 milions d'euros entre les dues partides, dels quals 2.184 milions depenen de la negociació amb l'Estat.

Com que la Generalitat no recapta impostos i està subjecta al compliment del 0% de dèficit, el conseller ha reclamat a l'Estat el pagament de deutes històrics (com l'addicional tercera de l'Estatut, destinada a infraestructures, o l'impost sobre dipòsits bancaris), i el repartiment just dels objectius de dèficit per quadrar els comptes.

Uns pressupostos amb un "alt contingut polític"

El conseller Mas-Colell ha valorat que els comptes presentats per al 2015 tenen un "alt contingut polític" ja que reclama aquests dos objectius a l'Estat espanyol.

Segons el conseller, els comptes són un reflex de la "situació anòmala" de les finances de la Generalitat, ja que malgrat que Catalunya ha començat a sortir de la crisi, els ingressos disponibles del govern per al 2015 tornen a recular.

La incògnita

A diferència d'ara fa un any, quan el suport d'Esquerra Republicana estava gairebé assegurat, el conseller d'Economia ha lliurat al Parlament un projecte de pressupostos per al 2015 amb la incògnita de quins grups parlamentaris ajudaran el govern a tirar-los endavant.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut