Madrid

El govern espanyol posa punt final a l'actual legislatura i convoca eleccions generals

Punt final a l'actual legislatura. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha firmat aquest dilluns al migdia el decret de dissolució de les Corts espanyoles i convocarà oficialment les eleccions generals per al 9 de març. Un cop ha fet aquest tràmit amb els ministres, el president del govern espanyol s'ha traslladat al palau de La Zarzuela, per donar compte al rei d'aquesta aprovació, i després Zapatero ha fet una compareixença informativa on, entre altres temes, ha demanat molta participació en el procés electoral i ha remarcat l'estabilitat dels últims quatre anys.

Actualitzat
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'havia marcat una agenda ambiciosa per aquesta legislatura: la pau a Euskadi, l'Estatut de Catalunya, polítiques socials polèmiques i un canvi en la política internacional que havia fet el govern Aznar. Ara que hi ha posat el punt final, el president espanyol ha destacat l'estabilitat dels últims anys.

Després de la sessió del Consell de Ministres d'aquest dilluns, que ha servit per a la dissolució de les Corts i la convocatòria dels comicis, el president del govern espanyol, Rodríguez Zapatero, s'ha desplaçat fins al palau de La Zarzuela per informar el rei Joan Carles, i després ha comparegut davant dels mitjans de comunicació a La Moncloa.

Crida a la participació

Zapatero ha afirmat que ha decidit esgotar la legislatura per un signe de normalitat i responsabilitat democràtica. Pel cap de l'executiu espanyol, ha estat una legislatura de "reformes, canvis i progrés general" per al país. Pel que fa a possibles pactes electorals, ha dit que un govern responsable ha de tenir en compte CiU i el PNB.

Zapatero s'ha dirigit als ciutadans espanyols, en el que ha qualificat de "moment solemne per a la democràcia", per demanar-los que vagin a votar el 9 de març i que participin "activament" en el procés electoral.

Un desplegament de l'Estatut "satisfactori"

Sobre l'Estatut de Catalunya, el president espanyol s'ha mostrat convençut que serà "positiu" per a la cohesió i el funcionament de l'estat autonòmic i que "el seu desplegament i aplicació seran satisfactoris per a la Generalitat i les forces polítiques.

A més, Zapatero ha afirmat que li hauria agradat que el PP "hagués estat en el diàleg" per a la reforma del text català i ha recordat que s'han reformat un total de sis estats d'autonomia, cinc d'ells amb un gran consens.

"Instàncies internacionals"

Pel que fa a un altre dels eixos de la legislatura, el procés de pau, el president del govern espanyol ha tornat a justificar els contactes amb ETA després de l'atemptat a la T-4 per "instàncies internacionals de diferent naturalesa i de diferents països" que van intentar que no es trenqués l'alto el foc. Zapatero ha admès, però, que les expectatives llavors eren "pràcticament nul·les".

Aquestes declaracions arriben després que el president espanyol reconegués en una entrevista aquest cap de setmana que va autoritzar converses amb la banda després de l'atemptat que va posar fi a la vida de dues persones a Barajas.

El reial decret es publicarà al "Butlletí Oficial de l'Estat" aquest dimarts, data en la qual les Corts quedaran oficialment dissoltes. Les eleccions seran el 9 de març, 55 dies després de la publicació del reial decret. A partir de dimarts començarà el calendari que marca la llei electoral, amb els terminis per presentar de forma oficial les candidatures, impugnar llistes o començar la campanya electoral.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut