València

El fiscal del "cas Gürtel" demana la compareixença d'un testimoni sorpresa

Comença el judici pels contractes que va firmar el govern de Camps amb els caps de la "trama Gürtel" i dues exconselleres de la Generalitat Valenciana al banc dels acusats

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts ha començat el segon judici del "cas Gürtel", després de la "causa dels vestits". Es jutgen els contractes de la fira Fitur de Madrid que va firmar el govern de Camps amb la trama Gürtel entre els anys 2005 i 2009. El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià processa tretze persones pels delictes de prevaricació i suborn. Entre aquestes persones hi ha els presumpte cervell de la trama Gürtel, Francisco Correa; el número dos, Pablo Crespo, i el responsable d'Orange Market, Álvaro Pérez, conegut com "el Bigotes". També es jutja les dues exconselleres de Turisme Milagrosa Martínez i Angélica Such, pel sobrecost en els contractes de la Generalitat Valenciana amb l'empresa Orange Market, per muntar l'expositor a la fira.

El procés ha arrencat amb les qüestions prèvies i s'allargarà fins a l'octubre; el setembre declararà com a testimoni l'expresident de la Generalitat Francisco Camps.

En la primera sessió, la fiscalia ha demanat que declari com a testimoni Juan Carlos Rincón, treballador d'Orange Market el 2005. La fiscalia demana penes que van dels quatre als onze anys de presó per malversació de fons públics i suborn, entre altres delictes.

Per la seva banda, les defenses de diversos acusats, com el de Correa, han reclamat la nul·litat del judici per vulneració del drets dels acusats, com el dret a la intimitat i vulneració del dret de defensa, detencions il·legals, intervenció de comunicacions telefòniques.

Orange Market no complia cap requisit per obtenir l'estand de Fitur

Orange Market, empresa del grup Correa, no complia cap requisit perquè l'administració valenciana li adjudiqués l'organització de l'estand de la Comunitat Valenciana a Fitur. Així ho afirmen els fiscals, que sostenen que la trampa es va repetir entre 2005 i 2009, i que la trama de Francisco Correa i Pablo Crespo va facturar a la Generalitat Valenciana més de 5 milions d'euros. Els responsables d'Orange Market eren Álvaro Pérez, "el Bigotes", i Cándido Herrero, conseller de l'empresa.

Qui s'encarregava dels contractes en el govern valencià, segons l'acusació, van ser les exconselleres de Turisme, primer Milagrosa Martínez, i després, Angélica Such. Martínez va ser posteriorment presidenta de les Corts Valencianes. El PP l'ha expulsat del partit, però ella no vol abandonar l'alcaldia de Novelda. Angélica Such, en canvi, va dimitir com a diputada.

Dels tretze imputats que hi ha en aquesta peça del "cas Gürtel", set són exalts càrrecs de la Generalitat Valenciana i sis són persones vinculades a la trama de Correa. Hi ha cinc peces més del "cas Gürtel" amb imputats valencians, però el Tribunal Superior de Justícia les acaba d'enviar a l'Audiència Nacional.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut