Madrid

El Banc d'Espanya avisa dotze entitats que els calen 15.152 milions d'euros per garantir la solvència

El Banc d'Espanya xifra en 15.152 milions d'euros el capital que necessiten dotze entitats financeres per poder complir el requisits de solvència fixats pel govern central. En total són vuit grups de caixes i quatre bancs els que no compleixen els nivells fixats. La publicació de les dades del Banc d'Espanya es produeix hores després que l'agència de qualificació Moody's ha rebaixat la qualificació del deute a Espanya.

Actualitzat
El Banc d'Espanya considera que vuit grups de caixes i quatre bancs incompleixen els requisits de solvència. El supervisor financer ha assegurat que aquestes entitats necessiten més de 15.000 milions d'euros per ser solvents i els hauran de refinançar abans de l'octubre per evitar que l'Estat entri en el seu accionariat.

Entre les caixes que no arriben als nivells fixats per l'executiu hi ha les catalanes CatalunyaCaixa i Unnim, Bankia (que integra Caixa Laietana), Banc Mare Nostrum (grup format per Caixa Penedès), Novacaixagalicia, Banco Base, Banca Cívica i Caja Duero-Espanya. Entre els bancs que suspenen l'examen hi ha Bankinter, Barclays Bank, Deutsche Bank i Bankpyme.

L'entitat que més diners necessita per garantir la seva solvència és Bankia, grup que integra la catalana Caixa Laietana. Segons el Banc d'Espanya necessita 5.775 milions d'euros per arribar als nivells de solvència exigits pel govern central. Tot i això, l'entitat ha informat que iniciarà els tràmits de sortida a borsa, fet que rebaixaria el límit de capital exigit fins al 8% i, per tant, es reduiria a gairebé 1.800 milions d'euros.

Banco Base necessita 1.447 milions d'euros; Banca Cívica, 847 milions, i Mare Nostrum, grup en què se situa Caixa Penedès, necessita 637 milions d'euros. Aquesta entitat també ha anunciat el seu acord per sortir a borsa i rebaixar el límit de solvència demanat.

La catalana CatalunyaCaixa necessita un 3,5% més de capital, és a dir, 1.718 milions d'euros, Novacaixagalicia 2.622 milions més, Caja Espanya-Caja Duero 463 milions, mentre que Unimm necessitaria 568 milions més per arribar a garantir la solvència.

Pel que fa als bancs que suspenen, a Bankinter li fan falta 333 milions per arribar al 8% de capital; a Barclays Bank, 552 milions; Deutsche Bank necessita 182 milions d'euros, i, finalment, a Bankpyme li falten 8 milions de capital addicional, però ha informat d'una ampliació de capital per 18,6 milions d'euros.

Les entitats, ja siguin bancs o caixes, que no arribin als nivells fixats hauran de presentar abans de l'1 de d'abril un pla estratègic que expliqui de quina manera aconseguiran el capital que necessiten i no tenen. Per executar aquest pla tindran fins al 30 de setembre d'aquest any. Tot i això, podran demanar una pròrroga de tres mesos si tenen pendents acords amb possibles inversors que no s'han acabat de tancar. A les entitats que necessitin temps addicional per sortir a borsa se'ls ampliarà el termini fins al 31 de març del 2012.

Per trobar el capital, les entitats podran recórrer a inversors privats, sortir a borsa o demanar directament ajuda del fons de reestructuració bancària, el FROB. En aquest darrer cas, el FROB entrarà dins el capital de l'entitat de manera temporal. De fet, CatalunyaCaixa i Unimm ja ha anunciat que confien en el segon préstec del FROB i en la captació de capital privat per complir les exigències del govern. Cap dels dos grups de caixes, de moment, considera l'opció d'augmentar el seu capital venent sucursals o participacions estratègiques.  

La publicació de les dades del Banc d'Espanya es produeix hores després que l'agència de qualificació Moody's hagi rebaixat la qualificació del deute a Espanya.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut