"Socotra, l'illa dels djins", de Jordi Esteva
"Socotra, l'illa dels djins", de Jordi Esteva
Abril i principis de maig

Documentals seleccionats a Full Frame, BAFICI i Hot Docs

"Socotra, l'illa dels djins", de Jordi Esteva, i el curtmetratge "Luis & I", de Daniel Resines i Roger Gómez, van participar la setmana passada en el Full Frame Documentary Film Festival de Durham, als Estats Units. Aquest mes, "L'Amatore", de Maria Mauti, es projecta al BAFICI, el Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente i, a principis de maig, "La Chana" i "Al otro lado del muro" es veuran al Hot Docs, el Festival Internacional de Documental del Canadà.

La setmana passada es va celebrar el Full Frame Documentary Film Festival a Durham (Carolina del Nord, Estats Units), on van participar dues produccions catalanes. "Socotra, l'illa dels djins" ho va fer en la secció New Docs del festival. Produïda per Siwa Productions i dirigida per Jordi Esteva, la pel·lícula se situa a la remota illa de Socotra, a l'oceà Índic, on mostra un món sorprenent i atàvic que desapareix. Es va estrenar el mes de desembre, després d'un llarg recorregut per festivals internacionals.

 

 

La segona obra catalana va ser "Luis & I". Dirigida per Daniel Resines i Roger Gómez i produïda per El Cangrejo, es va poder veure fa poc al Festival de Màlaga. Aquest és un curtmetratge biogràfic que narra la història d'amor entre Lluís Raluy, un pallasso a punt de retirar-se, i Bárbara, una jove secretària que abandona Liverpool i marxa cap a Itàlia per ser actriu. Pel camí coneix un home bala i decideix quedar-se amb ell en un circ, si és que algú pot quedar-se en un circ ambulant. Els autors van comptar amb/tenir accés a més de 50 rotllos de pel·lícula sobre la vida al circ des dels anys 30 fins a principis dels 80, un recull nostàlgic amb moments màgics, com el de Lluís i el seu pare convertits en homes bala que surten disparats d'un canó.

La setmana vinent arrenca el BAFICI, el Festival Internacional de Cine Independiente de Buenos Aires i s'allargarà fins al 30 d'abril. La seva 19a edició inclou "L'Amatore", de Maria Mauti, una producció de Zucre Films i MP1 que es projectarà a la secció Arte. El documental és un viatge pels aspectes més íntims del reconegut arquitecte Piero Portaluppi, que va treballar durant els vints anys de feixisme a Itàlia. Un recorregut per la seva vida i la seva obra a través d'arxius inèdits, filmats en 16 mm i editats per ell mateix.

 

 

El documental de Lluís Galter "La substància" continua el seu itinerari per festivals internacionals. Aquest mes és el torn de Visions du Réel, el Festival Internacional de Cine de Nyon, a Suïssa. És una iniciativa del Màster de Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra produïda per Lastor Media, Mallerich Films, Televisió de Catalunya, Paco Poch Cinema i Alina Film. Es va estrenar el mes desembre als cinemes.

A principis de maig, "La Chana" i "Al otro lado del muro" es projectaran al Hot Docs, el Festival Internacional de Documental del Canadà, que tindrà lloc a Toronto del 27 d'abril al 7 de maig. "La Chana", de Lucija Stojevic, se centra en la figura d'Antonia Santiago Amador, coneguda com La Chana, una talentosa "bailaora" de flamenc que torna als escenaris després de 30 anys. Ha estat seleccionada dins la secció Singular Sensations del festival. És una producció de Noon Films, Bless Bless Productions i RTVE amb la col·laboració de TV3 i el suport de l'ICEC i de Iceland Fim Center. Es va presentar a l'IDFA, l'International Documentary Film Festival d'Amsterdam, on va rebre el Premi del públic.

 

 

"Al otro lado del muro" es projecta a la secció International Spectrum del Hot Docs. El film narra la vida de dos germans que s'han de fer càrrec dels seus dos germans petits quan la mare és empresonada a Mèxic. Com a immigrants il·legals d'Hondures, però, el seu dret a viure, treballar o estudiar a Mèxic està en risc. El documental, dirigit per Pau Ortiz, va ser premiat al Festival de Màlaga amb una Menció especial en la categoria de llargmetratges documentals.

 

 

Anar al contingut