La supernova 2017 EAW
La supernova 2017 EAW

Descoberta una supernova a la constel·lació del Cigne

En els últims cent anys s'han descobert fins a deu supernoves a la constel·lació "dels focs artificials"

RedaccióActualitzat

Patrick Wiggins, un astrònom aficionat de Utah, va descobrir la supernova 2017 EAW el 14 de maig, quan va comparar unes fotografies que havia fet dos dies abans i va veure que hi havia alguna cosa diferent.

Wiggins va observar la supernova durant tota una hora per assegurar-se que no era realment un asteroide. Més tard, l'astrònom italià Gianluca Masi, del Projecte del Telescopi Virtual, va confirmar que no era un asteroide, sinó una supernova no descoberta fins ara.

La nova explosió còsmica es troba a la galàxia NGC 6946 a la constel·lació del Cigne, també batejada amb el nom de constel·lació "dels focs artificials", ja que en els últims cent anys s'hi ha descobert nou supernoves més. Aquesta seria la desena.

L'astrofotògraf català Aleix Roig, creador de la web Astrocat, l'ha pogut fotografiar des del seu observatori situat a Prades:



Una supernova és una explosió estel·lar corresponent a l'última etapa de l'evolució d'un estel. Es caracteritzen per un ràpid augment d'intensitat fins a assolir un pic, i després decreixen en brillantor de manera més o menys suau fins a desaparèixer completament.
Anar al contingut