Un membre de la banda criminal desarticulada rastreja el terreny amb un detector de metalls.
La banda criminal entrava de nit a jaciments arqueològics i se n'emportava valuoses peces arqueològiques (Guàrdia Civil)

De nit i amb detectors de metall: així espoliaven milers de peces de jaciments de Càceres

La Guàrdia Civil deté sis persones per robar monedes de l'època romana i vendre-les per xarxes socials

RedaccióActualitzat

Es colaven de nit a jaciments arqueològics i, amb l'ajuda de detectors de metall, s'emportaven milers de peces, sobretot monedes de l'època romana. Llavors, les venien per xarxes socials. Era el modus operandi de la banda criminal que ha desarticulat la Guàrdia Civil a la província de Càceres.

En el marc de l'operació "Tamussia", els agents han recuperat 2.500 peces d'interès arqueològic que daten del segle I aC. Les han trobat en registrar dos domicilis particulars a la localitat de Moraleja. En total, els danys causats superarien els 376.000 euros.

La majoria de peces espoliades eren monedes de l'antiga Roma que provenien de l'anomenada "Ceca de Tamusia" (Guàrdia Civil)

Segons ha conclòs la investigació, el grup venia els objectes robats a través de les xarxes socials a preus molt inferiors al seu valor de mercat.

Als sis detinguts se'ls imputen presumptes delictes de danys continuats contra el patrimoni històric, furt agreujat, blanqueig de capitals, receptació i pertinença a un grup criminal. 

Vista d'un dels jaciments arqueològics de la província de Càceres (Guàrdia Civil)

Tots ells, juntament amb tres altres persones investigades, han estat posats a disposició del Jutjat d'Instrucció número 2 de Càceres.

L'operació "Tamussia" va començar a finals del 2023 després de detectar-se un elevat nombre de petites excavacions fetes amb eines manuals a dos jaciments --el de Cáparra i el de Villasviejas del Tamuja--, a la província de Càceres. 

ARXIVAT A:
ArqueologiaGuàrdia Civil
Anar al contingut