Imatge de recurs d'un infant mirant per la finestra, una actitud que mantenia sovint el nen abandonat, segons els veïns (iStock)
Imatge de recurs d'un nen mirant per la finestra, una actitud que mantenia sovint el nen abandonat, segons els veïns (iStock)

Condemnen una dona que va deixar el fill de nou anys sol a casa durant dos anys a França

El nen va seguir anant a escola, on ningú se'n va adonar, s'alimentava de pastissos i conserves fredes i de vegades no tenia aigua calenta ni electricitat

RedaccióActualitzat

La seva mare el va abandonar quan tenia nous anys, i vivia sol en un pis social. A vegades no disposava de calefacció ni electricitat, i no tenia aigua calenta. En les nits d'hivern, s'havia d'arraulir sota tres edredons per no passar fred.

S'alimentava de pastissos, conserves fredes i congelats, tot i que va arribar a robar tomàquets d'un veí. A les nits, matava l'avorriment mirant la televisió i donant cops a les canonades, segons ha declarat el seu veí de sota al mitjà local Charente Libre, que ha estat el primer a publicar el cas.

Va viure sol dels 9 fins als 11 anys, del 2020 al 2022, mentre la seva mare vivia a Sireuil, a més de cinc quilòmetres de distància, amb la seva parella.

Els primers mesos, el petit els va passar amb el seu germà gran, que va acabar marxant, i la mare venia de tant en tant de visita, en patinet elèctric, per portar-li menjar.

Tanmateix, els gendarmes que van inspeccionar l'habitatge familiar van trobar-se amb una nevera buida i cap indici de convivència amb la mare: ni roba d'adult ni productes personals.

No ha transcendit cap informació sobre el pare del menor, ni sobre cap altre familiar que hagués pogut tenir cura del nen abandonat. 

L'edifici d'habitatges socials on va viure sol durant dos anys l'infant abandonat a Nersac, Charente, França.
L'edifici d'habitatges socials on va viure sol durant dos anys el nen abandonat a Nersac, la Charanta, França (Google Maps)

Ningú se'n va adonar

Al municipi francès de Nersac, del departament de Charente, ni veïns, ni professors ni ningú s'adonava de res estrany. El nen feia una vida bastant discreta en un poble amb molt atur i poca cohesió social. Barbara Couturier, alcaldessa de la població de Nersac, recorda:

"Somreia, era un molt bon estudiant, sempre net, educat." 

Anava i tornava de l'escola tot sol, era "molt bon estudiant", feia els deures i "anava net". Són paraules que repeteixen els veïns i veïnes. També ho comparteix l'alcaldessa, que assegura que "no dorm des del descobriment d'aquest cas".

"En què podia estar pensant, aquest nen petit que els veïns de la ciutat 'veien sovint a la finestra'?" es pregunta Antoine Beneytou, periodista del mitjà local que va destapar el cas.

Finalment, van ser els mateixos veïns que van acabar denunciant el cas en acumular reiterades sospites.


Sis mesos de vigilància per abandonament

La mare ha negat repetidament els fets, i ha assegurat que la criatura vivia amb ella a Sireuil i que no entenia per què deia aquelles coses. També desmenteix els veïns, a qui acusa de ser "gent problemàtica". Els veïns confirmen que el nen vivia sol, i a Sireuil ningú el va veure mai.

L'anàlisi de les dades telefòniques de la mare també dibuixen una altra realitat. Segons el registre, aquesta dona de 39 anys no dormia amb ell, ja que passava les nits a Sireuil, i no el portava mai a l'escola.

Ha estat condemnada pel jutjat penal d'Angulema per "abandonament d'un menor que compromet la seva seguretat" a 18 mesos de presó, dotze dels quals han estat suspesos.

Passarà sis mesos sota vigilància electrònica amb "obligació de cures", una mesura que consisteix a exigir que el condemnat "se sotmeti a un reconeixement mèdic, tractament o mesures assistencials, fins i tot en règim d'hospitalització". 

El nen va ser destinat a una família d'acollida, i ja no vol veure la seva mare. Un educador el descriu com un infant "molt madur, molt resistent", tot i que aquesta podria ser una personalitat adquirida per supervivència, fruit de la necessitat d'una criatura que va haver de fer-se gran massa aviat.

ARXIVAT A:
PobresaDrets humansFrançaInfància
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut