Exterior de la central nuclear de Txernòbil
Ucraïna comença a desmantellar del tot la central de Txernòbil
Kíev

Comença el desmantellament definitiu de la central nuclear de Txernòbil

29 anys després del més gran desastre nuclear de la història comença un desmantellament que durarà 10 anys i costarà més de 30 milions de dolars

RedaccióActualitzat

Ucraïna comença a desmantellar definitivament la central de Txernòbil, gairebé 30 anys després del desastre nuclear més gran de la història.

L'accident de Txernòbil, l'abril del 1986, va passar en un dels quatre reactors de la planta, que va quedar completament inoperatiu. Les poblacions de Txernòbil i de Prípiat es van convertir pràcticament en ciutats fantasmes.

Els tres reactors restants van continuar funcionant fins l'any 2000, quan els van tancar. Ara comença l'operació per desmantellar-los, emmagatzemar de forma segura els residus, i controlar-ne les fonts de radiació. Un procés que durarà 10 anys i costarà més de 30 milions de dòlars.

Les autoritats afirmen que els efectes actuals de la radiació als voltants de la central ja no superen els límits establerts. Encara falta molt, però, perquè la planta de Txernòbil sigui un lloc segur, malgrat el sarcòfag que tanca el reactor devastat durant el sinistre, el número 4. A més, ara s'està construint un nou escut antiradiació al voltant d'aquest reactor.

Morts i evacuats

L'accident de Txernòbil va provocar directament la mort de 31 persones, va obligar a evacuar-ne 116.000 i va desencadenar una gran alarma internacional perquè es va detectar radioactivitat en més de deu països d'Europa.

Des de 1986 fins a desembre del 2000, unes 9.000 persones van treballar per a la central. Actualment, fins i tot amb la central aturada, Txernòbil utilitza encara aproximadament unes 3.000 persones per a la seva vigilància. Després de la catàstrofe, la majoria dels treballadors van anar a Slavutitx, una ciutat situada a 45 km a l'est de la central.

Anar al contingut