Una de les càrregues de la Policia Nacional en les votacions de l'1-O
Una de les càrregues de la Policia Nacional en les votacions de l'1-O

Càrrecs intermedis de la Policia Nacional demanen perdó per les càrregues de l'1-O

En una carta, una desena d'agents tenen dures paraules cap a la mala planificació de l'operatiu i també cap a la direcció dels Mossos d'Esquadra

Actualitzat

Diversos càrrecs intermedis de la Policia Nacional publiquen una carta on fan autocrítica i demanen disculpes per les càrregues de l'1 d'octubre. L'escrit, que publica el diari "El Periódico", és molt crític amb els comandaments policials per la mala planificació de l'operatiu i també té dures paraules per la direcció dels Mossos d'Esquadra.

La carta fa un repàs de l'1 d'octubre des de la seva experiència directa. La primera crítica a l'operatiu és que s'hauria d'haver planificat abans. Els policies nacionals asseguren que les escenes que es van viure van ser a causa d'un "servei catastròficament plantejat". En aquest sentit, la carta explica que, a la una del migdia, els caps van donar l'ordre d'aturar les actuacions perquè el comandament polític estava estudiant "la repercussió mediàtica" que hi havia hagut:

"Ens vam mirar entre nosaltres estupefactes. ¿Però de debò no eren conscients que tan aviat com es donés un cop amb la defensa es faria viral a través de les múltiples xarxes socials? ¿De debò se sorprenen i han de valorar continuar o no?"

Els agents de la Policia Nacional també fan autocrítica sobre la seva pròpia actuació:

"Es produeix algun excés per part d'algun company? Hi ha vídeos que ho demostren. No hi ha cap dubte que sí. (...) Presentem les nostres més sentides disculpes no per fer la nostra feina, sinó pel mal que una intervenció mal dirigida políticament ha causat en el teixit social al qual pertanyem".

La missiva considera errònies les ordres polítiques que van rebre, que eren esperar que actuessin els Mossos d'Esquadra i que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional intervinguessin només si no ho feia la policia catalana:

"Tots els presents sabíem que els Mossos no actuarien i que s'haurien d'haver tancat els col·legis de matinada, almenys els més populosos. No és el mateix entrar en un col·legi ple de gent que impedir l'entrada al mateix col·legi amb una resistència policial passiva".

També rep dures crítiques la direcció dels Mossos d'Esquadra, de qui diu que van "voler fer veure que actuaven per evitar conseqüències penals, però no tenien la més mínima intenció d'actuar":

"Volem mostrar el nostre rebuig a l'actuació traïdora, deslleial, il·legítima i il·legal dels caps del nostre cos germà dels Mossos d'Esquadra".

Els agents mostren la seva "repulsa, indignació i protesta" contra el que consideren que són "agressions, manipulacions i mentides" contra la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per part d'"alguns mitjans de comunicació a Catalunya; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president Puigdemont i el seu govern". Tampoc s'escapa de les crítiques l'executiu espanyol:

"Per acabar, mostrar la nostra indignació amb la incompetència, desídia i manca de coneixements en seguretat i amb respecte a la situació social a Catalunya, de la qual pateix l'actual govern espanyol, la incompetència del qual i els complexos i covardia que té ens està costant molt car als policies nacionals i guàrdies civils que estem defensant l'ordre constitucional a Catalunya".

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut