Camí del 21D amb transversalitat i independents: les llistes de tots els partits

RedaccióActualitzat

Transversalitat i presència de la Societat Civil en bona part de les llistes de les forces que concórren a les eleccions del 21D. Els presos i el president Puigdemont i els seus consellers encapçalen les opcions de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Socialistes i Comuns presenten novetats significatives mentre que Ciutadans i Populars, amb excepcions, son més continuïstes. 

Un cop acabat el termini per configurar les llistes de cara a les eleccions del 21 de desembre convocades pel govern espanyol, el calendari continua. Diumenge es faran públiques les candidatures, i el 24 de novembre, divendres que ve, es proclamaran els candidats.

La "llista del president"

 

Junt per Catalunya ha tancat la confecció de llistes apurant el termini. La llista, feta pel president Puigdemont, es va donar a conèixer en un tuit a poc més d'una hora pel final del termini:


Junts per Catalunya l'encapçala Puigdemont que podria passar tota la campanya a Brussel.les després de l'ajornament de la seva declaració davant el jutge belga. És una llista amb alguns dels empresonats: Jordi Sànchez, que renuncia a dirigir l'Assemblea, consellers del PDeCAT - tret de Mertixell Borràs que no és a la llista - i membres del seu govern que són fora, com Clara Ponsatí.

Molts fitxatges independents i molt poca presència del partit. De fet cap, no hi ha cap membre de l'executiva del PDeCAT. Ni Marta Pascal, ni Artur Mas, ni David Bonvehí. En cas de guanyar, no hi ha un substitut clar per ser president si Puigdemont no pogués ser investit. I un nom a retenir, en el número 10, Elsa Artadi, del nucli fort de Palau i que ha col·laborat des de Bèlgica a fer la llista.

Esquerra, amb Marta Rovira

 

El candidat d'Esquerra és Oriol Junqueras, però agafa molt de relleu el paper de Marta Rovira i s'obre la possibilitat que sigui fins i tot presidenta si guanyen les eleccions, tot i que ERC manté que Puigdemont és el president legítim.

A la llista hi ha també consellers empresonats, Carme Forcadell, independents com l'activistia Ruben Wagensberg i noms de Demòcrates i de Més, de l'àmbit socialista. Tanca Ramón Cotarelo.

La CUP, sense Fachin

 

La tercera candidatura independentista, la de la CUP té com a cap de llista Carles Riera, diputat una part d'aquesta última legislatura. Les normes de la CUP no permeten repetir i per això hi ha moltes cares noves, la majoria venen del món municipal i també independents com l'escriptora Bel Olid.

Al final, tot i haver tingut converses, no sumen als exmembres de Podem com Dante Fachin.

Catalunya en Comú

 

La llista de Catalunya en Comú-Podem està encapçalada per l'actual diputat Xavier Domènech amb la portaveu de número dos i Jessica Albiach de tres.

Una candidatura que vol ser transversal i que això ocuparan també llocs simbòlics en la llista l'ex-secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Joan Carles Gallego, o  l'exportaveu del sindicat USTEC, Rosa Cañadell. L'alcaldessa Ada Colau tanca la llista.

Ciutadans inclou Nacho Martín Blanco

 

A Ciutadans, Inés Arrimadas, repeteix com a candidata. Una llista sense gaires novetats, pràcticament la mateixa que fa dos anys. El dos i el tres són Carlos Carrizosa i José Maria Espejo-Saavedra, diputats també en aquesta legislatura.

La novetat és la incorporació del periodista i tertulià Nacho Martín Blanco.

La llista àmplia del PSC

 

El PSC dona el cop d'efecte amb la incorporació com a número tres de l'ex d'Unió Ramon Espadaler a les llistes. Miquel Iceta és el candidat amb una llista que incorpora noms de Federalistes d'Esquerres i de Societat Civil, i que té, en llocs simbòlics,  noms com el de l'exfiscal Jiménez Villarejo.

El PPC de la continuitat

 

La llista dels populars l'encapçala el president del PP català, Xavier García Albiol, seguit d'Andrea Levy, subsecretària d'Estudis i Programes dels populars, i de Santi Rodríguez, secretari general del populars catalans.

El seu fitxatge estrella és l'acalde de Gimenells, Dante Pérez, que va deixar el PSC pel seu pacte amb els ex d'Unió i que és el número dos per Lleida. La ministra Dolors Montserrat és un dels nom de pes que tanca la llista.

ARXIVAT A:
Eleccions 21DArticle 155Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut