Madrid

Caamaño anuncia que la nova llei de llibertat religiosa limitarà l'ús del vel integral als espais públics

El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, ha anunciat que la nova llei de llibertat religiosa limitarà l'ús del vel integral als espais públics. Caamaño considera que la burca i el nicab són incompatibles amb la dignitat humana. Per la seva part, la secretària d'Estat d'Immigració, Anna Terrón, ha considerat innecessari que els ajuntaments regulin aquesta qüestió i ha argumentat que les normes generals ja serveixen per denunciar tot allò que atempti contra la dignitat de la dona. Una reacció diferent ha estat la de la comunitat islàmica catalana, que considera contraproduent prohibir l'ús del vel integral als equipaments municipals, tal com han fet o volen fer ciutats com Barcelona, Tarragona, Lleida i el Vendrell.

Actualitzat
El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, considera que hi ha "elements com la burca que són difícilment compatibles amb la dignitat de l'ésser humà, sobretot per a elements fonamentals en espais públics", com ara la identificació. Caamaño creu que és necessari regular el vel integral, com per exemple en una escola, perquè un professor ha de veure la cara dels seus alumnes.

El titular de Justícia ha apuntat que la nova llei de llibertat religiosa "haurà d'adoptar mesures sobre aquells símbols que impedeixen la identificació en espais públics i, per tant, la seguretat", però ha matisat que la dignitat de l'individu és "més important".

De totes maneres, ha dit Caamaño, la qüestió de la burca "no sembla que sigui el gran problema de la llibertat religiosa", i ha demanat que "no es creï un problema on no n'hi ha". També ha recordat al PP que per afers com aquest "és necessària la nova llei".

El govern i la secretària d'Estat d'Immigració no ho veuen necessari

En canvi, el govern de la Generalitat no veu necessari que s'hagi de regular l'ús de la burca i del nicab. S'hi ha referit el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, que ha assumit les funcions de portaveu de l'executiu aquest dimarts.

Carod-Rovira ha afirmat que l'ús de la burca "no és un problema, és el símptoma, i cal atacar les arrels del símptoma des de la mediació i el diàleg" amb les comunitats religioses que el puguin fer servir. Si no és així, ha advertit, "correm el risc de fer la bola cada vegada més gran, i podríem condemnar algunes dones a no sortir de casa".

També s'ha pronunciat en aquest sentit la secretària d'Estat d'Immigració, Anna Terrón, que ha considerat que "no calen normes especials per a col·lectius molt petits". Després de deixar clar que "a ningú no li agrada la burca" i que aquí "no hi ha burques, hi ha dones amb vel integral i no ens agrada", Terrón ha remarcat que tenim "normes suficients i comunes per fer front a la imposició de l'home a la dona en qualsevol acte que la dona no vulgui fer i per reconduir els problemes de convivència" que hi pugui haver.

Terrón ha admès que "cada ajuntament és lliure de regular el que passa al seu espai públic", però ha afegit que "fer lleis especials no resoldrà cap problema concret". 

La comunitat islàmica catalana no ho veu bé

Prohibir l'ús dels vels integrals als equipaments municipals és una mesura contraproduent perquè pot generar aïllament, bel·ligerància i dificultar la convivència. Aquesta és l'opinió de la comunitat musulmana consultada per Catalunya Ràdio després de l'onada de mocions prohibicionistes.

El Consell Islàmic de Catalunya coincideix a dir que la prohibició de la burca i el nicab no aporta solucions, i s'assegura que a tot el país hi ha sis dones comptades que porten vel integral.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut