Brussel·les

Brussel·les alerta que Espanya és massa optimista amb les previsions de superàvit

Brussel·les considera que les previsions de superàvit que va fer el govern espanyol pel 2008 i el 2009 -d'un 1,2% del PIB- són massa optimistes perquè es basen en un escenari macroeconòmic que ha empitjorat. La Comissió Europea en parla al seu últim informe sobre l'estat de les finances de la Unió, on també alerta l'executiu espanyol que si l'alentiment continua haurà de fer un esforç significatiu si l'any que ve vol mantenir l'equilibri pressupostari. Brussel·les calcula que el superàvit fiscal podria caure al 0,6% del PIB tenint en compte les partides socials anunciades pel govern central, com per exemple els 400 euros que rebran treballadors i pensionistes, i que el 2009 desaparegui per complet.

Actualitzat

L'executiu comunitari també preveu que la despesa total de l'Estat creixi més d'un 7%, i que els impostos directes i de societats caiguin, arran de la crisi immobiliària i d'uns beneficis empresarials més baixos.

Brussel·les destaca que tant aquest any com el que ve els immigrants tornaran a contribuir àmpliament al creixement econòmic. De fet, afegeix que el 2009 l'equilibri pressupostari només serà possible si s'inclou aquesta aportació positiva dels immigrants, perquè l'aportació dels ciutadans espanyols als pressupostos podria entrar en números vermells.

Pel 2009, Brussel·les pronostica que els ingressos creixeran només un 4% i que la despesa pública augmentarà un 5,5%.

Anar al contingut