Londres i Brussel·les han pactat la reforma del protocol d'Irlanda del Nord
Londres i Brussel·les han pactat la reforma del protocol d'Irlanda del Nord (Europa Press/Yui Mok)
Windsor

Brexit: la UE i el Regne Unit pacten una solució per a Irlanda del Nord tres anys després

Von der Leyen i Sunak tanquen un acord pel punt més conflictiu després del divorci, el pas de mercaderies, però encara falta que el voti el Parlament britànic

RedaccióActualitzat

Tres anys després del Brexit, la Unió Europea i el Regne Unit han arribat a un nou acord sobre el protocol per a Irlanda del Nord, el punt més polèmic des que es va fer efectiu el divorci. 

Es crearan dos carrils per a les mercaderies que arribin a Irlanda del Nord i les que s'hi quedin no hauran de passar controls duaners, però sí que en passaran les mercaderies que vagin cap a la República d'Irlanda.

S'evita així aixecar una frontera dura entre les dues Irlandes que posaria en perill els acords de pau de Divendres Sant del 98. 

El protocol nou elimina els controls fronterers entre Irlanda del Nord i la Gran Bretanya per als béns destinats només a l'Ulster, que establia l'acord subscrit el 2019 per l'exprimer ministre Boris Johnson. 

Aquestes mercaderies aniran per un "carril verd", monitorat electrònicament per la Comissió Europea, mentre que al "carril vermell", amb controls duaners, s'hi mantindran les que vagin a la República d'Irlanda, que continua formant part de la UE i el mercat únic europeu. 
 

El "fre de Stormont" aturarà qualsevol canvi en les normes 

L'acord diu també que el Parlament autònom de Belfast, més conegut com a Stormont, podrà aplicar un "fre d'emergència davant de qualsevol canvi en les normes per als béns" que introdueixi la Unió Europea, tenint en compte que Irlanda del Nord continua formant part del mercat únic europeu. 

"Si pitja el fre, el govern britànic tindrà veto" sobre l'aplicació de les mesures, ha destacat el premier britànic, Rishi Sunak. 

Un manifestant antiBrexit, a les portes de Westminster
Un manifestant anti-Brexit, a les portes de Westminster (Europa Press/Jordan Pettitt)

Per activar el mecanisme, caldrà que 30 diputats del Parlament de Stormont, que en té 90, provinents de dos o més partits, firmin una petició conjunta

Després, el govern de Londres consultarà amb les formacions locals per valorar-ne el potencial i la resposta, consultant-ho amb empresaris i altres parts afectades i donant temps per identificar possibles solucions. 

El fre no es podrà activar per motius "banals" sinó que ha de ser un últim recurs per a "elements específics de canvis en les regles per a productes nous o la totalitat d'una llei nova", segons Londres.

Un cop el Regne Unit comuniqui a la UE que el fre s'ha activat, la norma en qüestió quedarà suspesa de forma automàtica. 

Von der Leyen i Sunak rubriquen l'acord a Windsor

Sunak i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, han anunciat el pacte a Windsor. 

"Aquest acord marc ens permet obrir un capítol nou de la nostra associació i aconseguir solucions que responen a les preocupacions dels nord-irlandesos", ha assegurat la presidenta de l'executiu comunitari. 

El dirigent britànic, per la seva banda, ha afirmat que l'acord amb Brussel·les, negociat pels diferents governs conservadors, "ofereix un comerç fluid a tot el Regne Unit, protegeix el lloc d'Irlanda del Nord a la nostra unió i salvaguarda la sobirania del poble d'Irlanda del Nord". 

Sunak ha afegit que sotmetrà l'acord a votació a la Cambra dels Comuns, però no ha concretat quan. 

Sunak i Von der Leyen han anunciat l'acord per Irlanda del Nord
Sunak i Von der Leyen han anunciat l'acord per Irlanda del Nord des de Windsor( Europa Press/Dan Kitwood)

Els unionistes d'Irlanda del Nord ja han avisat que han d'analitzar els detalls del pacte per decidir si hi donen suport.

El dirigent del Partit Conservador ha admès que tant alguns dels membres de la formació, euroescèptics que rebutgen una negociació amb la UE, com els unionistes necessiten "espai i temps" per valorar el contingut de l'acord. 

El pacte és important no només per poder formar govern a Irlanda del Nord, sinó per a l'estabilitat del partit del primer ministre. 

La lliura i la borsa de Londres han pujat després de signar-se l'acord, que supera l'últim gran escull del Brexit, un procés que es va desencadenar després de la victòria al referèndum del 2016. 

Gràcies a l'acord, el govern britànic retirarà del tràmit parlamentari el projecte de llei que l'habilitaria per suspendre de forma unilateral l'aplicació del protocol d'Irlanda del Nord, mentre que la UE aturarà les set accions legals obertes contra Londres.

 

ARXIVAT A:
BrexitUnió EuropeaRegne UnitIrlanda del Nord
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut