Gastem el doble en videojocs que en música i cinema junts.
Gastem el doble en videojocs que en música i cinema junts.
Bellvitge

L'addicció dels joves d'entre 12 i 18 anys a les noves tecnologies duplica la de la població en general

L'addicció dels adolescents a les noves tecnologies, en especial entre els 12 i 18 anys, duplica la incidència d'aquesta dependència en la població en general. Un 80% dels afectats se'n surten però el principal problema és que admetin que hi estan enganxats.

Catalunya InformacióActualitzat

Entre un 15 i un 20% dels joves i adolescents catalans tenen problemes d'addicció relacionats amb les noves tecnologies, més del doble de la incidència d'aquesta dependència en la població en general. El principal perfil de risc se situa entre els 12 i els 18 anys. L'addicció a videojocs en línia és una de les més fortes entre els joves i el principal problema és no admetre-ho.

Els joves afectats s'estan més de 20 hores setmanals davant de l'ordinador, i en algun cas extrem poden arribar a superar les 80. Les pantalles es converteixen en l'activitat més important de les seves vides i esdevenen una interferència en el dia a dia, amb una dinàmica familiar conflictiva, un augment del fracàs escolar i una progressiva desconnexió de l'entorn.

Susana Jiménez, cap de la Unitat de Joc Patològic de l'Hospital de Bellvitge, repassa el conjunt de símptomes que fan evident que un jove ha perdut el control d'una afició que s'ha convertit en addicció. Deixar de banda altres activitats lúdiques, perdre el contacte amb els amics fora de la xarxa, abandonar la pràctica de l'esport si se'n feia o deixar de compartir moments com els àpats amb la família.

Jiménez explica que el principal problema amb què es troben és que els afectats són poc conscients de tenir un trastorn. Això complica el pronòstic i el tractament ja que hi arriben forçats i sense motivació per modificar la seva conducta. Per parlar de rehabilitació el primer pas és que el pacient ho vulgui i que la família hi col·labori negociant límits, millorant la motivació i compartint les estones davant l'ordinador.

L'esperança és que la resposta al tractament és força bona i més d'un 80% dels addictes se'n surten.

 

Anar al contingut