Una vetllada amb imatges, música i missatge

"De la foscor a la llum", un homenatge a la ciutadania

L'acte institucional, que ha volgut retre homenatge i reconeixement als catalans i catalanes després d'una etapa difícil, s'ha fet a les fonts de Montjuïc de Barcelona i ha comptat amb nombroses actuacions musicals, així com el testimoni d'afectats i víctimes de la de la Covid-19

Retransmès, per part de TV3, per Raquel Sans, ha comptat amb l'assistència del president de la Generalitat, Quim Torra, i de tot del govern, així com del president del Parlament, Roger Torrent, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

"De la foscor a la llum" ha tingut com a fil conductor la idea que la societat catalana ha passat de la foscor inesperada dels moments inicials de la pandèmia a la llum, gràcies a la feina incansable de molts i a la consciència de tots.

Els col·lectius homenatjats, víctimes, familiars, personal sanitari, d'emergències i d'altres serveis essencials, s'han fet presents, simbòlicament, a través de diferents projeccions i vídeos testimonials.

La posada en escena ha esdevingut, d'una banda, una cerimònia col·lectiva amb la qual compartir el dolor de milers de famílies que, en la majoria dels casos, han hagut de patir la pèrdua d'un ésser estimat en solitari i, de l'altra, una mirada d'esperança de cara al futur, un missatge que, amb responsabilitat, solidaritat i civisme,

 

Rosa Andreu, Gal·la Carner i Joan Pera posant veu als textos del muntatge
Rosa Andreu, Gal·la Carner i Joan Pera posant veu als textos del muntatge (CCMA)

Les projeccions i les lectures de textos i poemes (a càrrec de Rosa Andreu, Gal·la Carner i Joan Pera) s'han combinat amb l'actuació de Jordi Savall, Txell Sust, Mònica Rodas, Clara Peya, Ariadna Peya, Gemma Humet, Las Migas, Miki Núñez, Lax'n'Busto, Miquel Abras, Dr. Prats, Jofre Bardagí, Beth i Elena Gadel.

Gemma Humet en l'intant en què interpretava
Gemma Humet interpreta "El cant de l'enyor" sota el mapa d'una Catalunya confinada (CCMA)

 

Les fonts de Montjuïc, símbol de vida i d'esperança en el futur

Una olivera i un piano de cua han presidit l'escenari, on també s'han anat obrint un seguit de llums durant el transcurs de l'acte. Una persona ha regat l'olivera i, en una de les branques, hi ha aparegut una petita bombeta. La primera llum que trenca la foscor. Seguidament, Jordi Savall ha interpretat una peça musical mentre es projectava la silueta del mapa de Catalunya dividit en les set regions sanitàries i un muntatge del moment en què tot es va aturar.

Tot seguit, s'han pogut veure dos vídeos dedicats al personal sanitari i altres serveis essencials, un amb testimonis d'aquests col·lectius i un altre de reconeixement a la seva tasca. El bloc ha acabat amb l'actuació de Txell Sust i Mònica Rodas, que han interpretat el tema musical "Tens un amic".

L'actuació de Clara i Ariadna Peya ha obert el bloc dedicat a honorar les persones que han mort víctimes de la Covid-19. Familiars que han perdut un ésser estimat han explicat la seva experiència en un vídeo. La lectura del poema "Lletra a Dolors", de Miquel Martí Pol, ha servit per recordar-los, conjuntament amb un vídeo d'homenatge a les víctimes, seguit d'"El cant de l'enyor", a càrrec de Gemma Humet, mentre es projectaven a la pantalla milers de punts de llum representant les persones que han perdut la vida.

 

 

Totes aquestes petites llums han anat formant una figura convertida, poc després, en una pluja d'estels que s'ha escampat per tot l'univers. En aquell moment, la llum ha baixat progressivament fins a il·luminar tot el passeig de Maria Cristina i enfilar-se finalment fins a les torres, en una al·legoria de l'ascens de les ànimes al cel. El bloc s'ha tancat amb l'actuació de Las Migas amb la interpretació de "La calma".

La força de la gent

El darrer bloc, dedicat al reconeixement a tota la ciutadania, ha començat amb la intervenció de l'actor Joan Pera. S'han projectat imatges d'iniciatives socials, individuals i col·lectives, que han aportat alegria i consol durant el confinament. L'actuació de Miki Núñez, amb el tema "Escriurem", ha donat pas a les veus de diferents nens i nenes que han parlat del confinament.

Una adolescent ha parlat d'esperança, de futur responsable i de represa de les nostres vides que ha precedit la projecció d'un vídeo sobre la represa mentre Lax'n'Busto i Miquel Abras han interpretat la cançó "Que boig el món". Després de veure unes imatges de persones somrient i retrobant-se amb els seus, formant un símbol d'unitat i fortalesa conjunta, s'ha tornat a veure un mapa de Catalunya, aquest cop sense la divisió en regions sanitàries, en un símbol del retorn a la llum.

 

 

En el darrer tram de la vetllada, Dr. Prats ha cantat "Al final tot anirà bé", un tema que ha propiciat l'activació de les fonts de Montjuïc, que han ballat al ritme de la música i amb la llum, com a símbol de font de vida. La cerimònia s'ha clausurat amb la interpretació d'"Un núvol blanc", a càrrec de Jofre Bardagí, Beth i Elena Gadel.

ARXIVAT A:
De la foscor a la llum
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut