La Marató més femenina i jove visualitza els tabús de la salut sexual i reproductiva i recapta 5.705.395 euros  
S'HI PODEN FER DONATIUS FINS AL 31 DE MARÇ

La Marató més femenina i jove visualitza els tabús de la salut sexual i reproductiva i recapta 5.705.395 euros  

La Marató de 3Cat ha tornat a ser el punt de trobada de la ciutadania en una edició marcada per la mirada femenina i la vocació d'arribar als joves per trencar tabús i estigmes al voltant de la salut sexual i reproductiva

La Marató de 3Cat ha desplegat aquest diumenge tot el seu potencial per donar llum als problemes de salut sexual i reproductiva i ha recaptat més de cinc milions i mig d'euros. La xifra en acabar el programa, passats dos quarts de dues de la matinada, és de 5.705.395.

La 32a edició de La Marató es dedica a tot un conjunt de malalties i problemes relacionats amb la salut sexual que encara estan sovint envoltats de tabús i estigmes que dificulten la seva visibilització i normalització. 

Són malalties que tenen una prevalença de 3 milions de persones a Catalunya, especialment entre dones i joves, i una incidència de més de 210.000 casos nous cada any.
 

Més de 17 hores de solidaritat

La Marató ha arrencat a les 8 del matí en una edició especial d'"El suplement" de Catalunya Ràdio amb Roger Escapa. A a les 9.30 s'hi ha sumat TV3, amb tres platós territorials simultanis: Elisenda Carod i Marina Romero, des dels Jardins de la Maternitat de Barcelona; Sara Loscos des del far de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú; i Núria Solé i Marta Carreras, des de la Universitat de Lleida. 

 


"La Marató que dona llum" ha estat el lema d'aquesta edició, que a partir de les 17.00 s'ha traslladat al plató de Sant Joan Despí, en una vetllada conduïda per Xavi Coral i Helena Garcia Melero. En més de disset hores de programa s'han succeït els testimonis de persones que pateixen alguna malaltia relacionada amb l'aparell sexual o reproductiu, les entrevistes a experts i les actuacions musicals que amenitzen una jornada dedicada a visibilitzar unes patologies que són més comunes del que ens pensem, però sobre les quals sovint costa parlar-ne.

Entre els testimonis que han explicat la seva experiència n'hi ha que han compartit la preocupació davant regles amb sagnats molt abundants, el dolor que comporta tenir endometriosi o com afrontar el dol perinatal o els trastorns de salut mental que pateixen moltes mares durant l'embaràs o el postpart. 

Catalunya és un punt de referència per a tota Europa en tècniques de reproducció assistida
Catalunya és un punt de referència per a tot Europa en tècniques de reproducció assistida (CCMA)

També hem sentit pacients que han superat un càncer de pit o de pròstata, que han explicat com han compartit el diagnòstic amb el seu entorn i com ha afectat el tractament, que pot durar dècades, a les seves relacions sexuals.

Altres convidats a La Marató han parlat obertament de la menopausa, i de tots els efectes secundaris que comporta, més enllà dels fogots. O de la vaginitis, amb el testimoni de la Maria, que va trigar sis anys a tenir un diagnòstic. En les seves primeres relacions sexuals, a l'adolescència, la penetració va ser impossible i en anar al ginecòleg, que tampoc la va poder explorar, la resposta del metge va ser: "Pren una copa de vi i relaxa't":

"Em sentia diferent, amb un complex d'inferioritat molt gran, sobretot entre les amistats. No veia solució. Pensava que era el cas de vaginisme més sever de la història. La clau és la constància a fer els exercicis diaris."

 

En els darrers deu anys hi ha hagut un notable increment en la detecció de malalties de transmissió sexual a Catalunya. Les tres més habituals són la clamídia, el gonococ i la sífilis. Segons Oriol Mitjà, infectòleg de l'hospital Germans Trias i Pujol, "hi ha hagut un increment de gairebé totes les ITS molt lligat a una revolució sexual".

A La Marató hem sentit el testimoni d'una dona que ha estat tractada de sífilis: 

 

Hi ha malalties que provoquen alteracions en la salut sexual i reproductiva. Avui hem sentit el testimoni d'homes que han vist com la capacitat de mantenir relacions sexuals ha disminuït:

 

La participant més jove de La Marató d'enguany ha estat la Leya, que amb tres mesos ha vingut al plató acompanyada de la seva família. Va néixer amb 29 setmanes i la seva mare va patir una preeclàmpsia durant l'embaràs:

 

Com cada any, La Marató ha desplegat les habituals seus telefòniques a la Fira de Barcelona, el Palau de Congressos de Girona, el Port de Tarragona i la Universitat de Lleida per atendre els milers de trucades de donatius que es destinaran a la sensibilització i la recerca sobre la salut sexual i reproductiva. 

La Marató ha servit per donar visibilitat a malalties i a símptomes que sovint queden amagats o que es pateixen en solitud i en silenci. També per sentir la veu de pacients que no s'han sentit ben tractats o prou escoltats i que, com en el cas de la Saioa, gràcies a la seva denúncia s'han canviat alguns protocols d'atenció mèdica:


 

L'Espai Jove al Fòrum de Barcelona

Una de les novetats destacades d'aquesta edició de La Marató ha estat la instal·lació d'un espai jove al Fòrum de Barcelona, on hi ha hagut contingut especialment adreçat als joves d'entre 15 i 25 anys, amb l'actuació de grups de música urbana en català com The Tyets, Mushkaa, Figa Flawas, Julieta, Mama Dousha, Lal'ba, Bandes Kóreo, DJ Trapella o DJ Nàtura.

Els assistents a l'Espai Jove han pogut gaudir en directe de temes tan populars com "Rikiti", de Mama Dousha; "Cari" o "Lokura", de Julieta; o "Mussegu", de Figa Flawas, que ha compartit escenari amb Mushka per interpretar "Diabla". 

A més dels canals tradicionals, TV3 i Catalunya Ràdio, enguany s'ha pogut seguir tot el que passa a l'Espai Jove a través del canal de Twitch d'EVA, amb més de nou hores de contingut addicional exclusiu. 
 

La música, sempre amb La Marató

L'entreteniment i l'espectacle han compartit protagonisme amb la sensibilització i la divulgació científica, en una nit en què l'humor s'ha fet sentir en forma de monòleg per trencar tabús i la música ha tornat a emocionar l'audiència. Amb clau d'humor, Ana Polo ha parlat dels mites i els tabús al voltant de la menstruació, Elisenda Pineda sobre la menopausa i José Corbacho sobre la disfunció erèctil. Artistes nacionals i internacionals, molts d'ells participants del disc de La Marató, han ofert actuacions en directe i des de localitzacions especials, com Coque Malla i Passenger des del Parc del Tibidabo; i Joan Dausà des del far de Tossa de Mar. 


Belén AguileraStay HomasChanel, els concursants de la segona temporada d'"Eufòria", i Lorena i Las que Faltaband han interpretat temes del disc, i també s'han sumat a la jornada solidària artistes com SidonieEstopaJúlia Colom o Nil MolinerLa Mercabanda, formada per quatre dones, ha amenitzat tota la vetllada de La Marató a Sant Joan Despí. 


Mobilització social 

Com cada any, la mobilització de la societat catalana entorn de La Marató la converteix en un esdeveniment únic i participatiu. En aquesta edició s'han fet 3.300 activitats que han omplert de festa i solidaritat els carrers de Catalunya. En aquest enllaç les podeu consultar totes.  

Club Excursionista Teià

Donatius oberts fins al 31 de març

Fins al 31  de març es mantindran operatives quatre vies per fer donatius:

- Internet: es pot fer l'aportació directament amb una targeta de crèdit a la pàgina web.

- Bizum: des de l'apartat "Donacions", amb l'identificador de La Marató: 33 333. Per complir amb les obligacions legals, cal posar el codi postal al camp "concepte" de l'aplicació.

- Caixers: als caixers automàtics de CaixaBank.

- Transferència bancària: es pot fer un ingrés al número de compte ES94 2100 0555 34 0202122222 (des de l'estranger - BIC/ SWIFT CODE: CAIXESBBXXX).

 

 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut