La Marató aposta per TikTok per divulgar sobre la salut sexual i reproductiva
Els clips ja superen el milió de reproduccions

La Marató aposta per TikTok per divulgar sobre la salut sexual i reproductiva

La campanya de sensibilització de La Marató d'enguany inclou una llista de 14 vídeos a TikTok amb contingut divulgatiu i testimonis de persones que tenen un problema de salut sexual i reproductiva.

Abans de l'emissió de La Marató de 3cat, el diumenge 17 de desembre, s'engega una campanya de sensibilització sobre la salut sexual i reproductiva que té com a principals destinataris els joves catalans i que portarà més de 5.000 sessions divulgatives a un miler centres educatius de secundària, batxillerat i cicles formatius.

Uns 400 professionals de la salut participaran en aquesta campanya, que arribarà a més de 200.000 joves d'arreu del territori, amb l'objectiu de conscienciar-los sobre la importància de tenir una bona salut en l'àmbit de la sexualitat i la reproducció, de promoure la prevenció i l'educació afectiva i sexual i de donar visibilitat a problemes encara molt silenciats.

Els joves treballaran aquests eixos a partir del diàleg i la reflexió a l'entorn de 14 vídeos de TikTok, elaborats especialment per a la campanya, que utilitzen el llenguatge directe i àgil de les xarxes per donar llum, tal com diu la imatge de La Marató 2023, a alguns dels problemes de salut sexual i reproductiva.

En aquests clips hi participen l'actriu Berta Castañé, la tiktoker i experta en salut sexual i reproductiva Montse Vallet, i diferents testimonis que conviuen amb problemes de l'àmbit de la sexualitat i la reproducció.

Berta Castañé fa la peça d'introducció a aquest àmbit de la salut tan complex, sobre el que encara pesen molts estigmes i tabús, i que afecta especialment les dones i els joves. Aquest clip supera el mig milió de visualitzacions.

 

@tv3cat

? La Marató d'aquest any estarà dedicada a la salut sexual i reproductiva.   Un tema que ens afecta a tots, i que és per a tota la vida. És hora de parlar-ne! #LaMarató3Cat #salut #sexualitat #reproducció #malalties #català #estiktokat #tv3 #catradio #catalunya #solidaritat

? original sound  - TV3

 

Montse Vallet, que fa divulgació científica sobre sexualitat i reproducció a TikTok sota el nom de @reprociencia, ha fet 7 vídeos per a La Marató, en què descriu de manera molt amena problemes relacionats amb la menstruació, l'embaràs i la menopausa, així com les patologies del sòl pelvià, les infeccions de transmissió sexual, la prevenció de càncers ginecològics i la infertilitat.

 

@tv3cat ? El temps passa per a tothom i les possibilitats de tenir una criatura van baixant. A partir dels 30 anys pot ser aconsellable que sàpigues la teva taxa de fertilitat. #LaMarato3Cat #fertilitat #taxadefertilitat #provesdefertilitat #proves #embaras #catala #reproduccio #tiktokcat #estiktokat ? original sound - TV3

 

El conjunt de clips es completa amb diferents testimonis que parlen en primera persona del que suposa conviure amb un problema de salut sexual o reproductiva.

Durant el seu primer embaràs, als 28 anys, Laia Pastor va tenir preeclàmpsia, una malaltia que dispara la pressió arterial i que posa en risc la vida de la mare i del nadó. Li van detectar en una revisió rutinària i li van haver de fer una cesària d'urgència. La Mariona va néixer a les 26 setmanes de gestació, amb només 770 grams.

L'Anna Bassols explica que és molt incapactitant viure amb l'endometriosi i com afecta en la vida sexual i reproductiva. Aquesta malaltia, en què el teixit que recobreix l'úter creix fora de lloc, afecta una de cada 10 dones de 15 a 50 anys i encara està molt invisibilitzada.

 

@tv3cat ? Per l'Anna Bassols, l'endometriosi "és viure amb dolor", "són com ganivets molt forts que em travessen." Avui encara no es coneix la causa de l'endometriosi, no té cura i, sovint, costa trobar el diagnòstic: l'Anna el va tenir amb 28 anys. #LaMarató3Cat #endometriosi #endometriosis #salut #sexualitat #reproducció #catala #tiktokcat #estiktokat #malaltia #dolor #regla #tv3 ? sonido original - TV3

 

La Montse Perals va estar tres mesos sense poder aixecar-se del llit quan va néixer el seu primer fill. Tenia depressió postpart, una malaltia habitual, però que no se'n parla. Per al segon embaràs va comptar amb ajuda psicològica en una unitat de salut mental perinatal.

La clamídia, l'herpes, la gonorrea, el papil·loma, la sífilis, el VIH.... La Marató ha fet una enquesta a peu de carrer per preguntar als joves si saben com prevenir les infeccions de transmissió sexual (ITS), que s'han disparat en els darrers anys.

 

@tv3cat ? Què saps de les infeccions de transmissió sexual (ITS)? ? Segur que has sentit parlar del VIH, però saps que són la clamídia, la gonorrea o la sífilis? Hem sortit al carrer a preguntar-ho. #LaMarató3Cat #infeccions #transmissiósexual #sexualitat #sexe #its #vih #clam #gonorrea #sífilis #malalties #tv3 #tele #català #tiktokcat #estiktokat ? original sound - TV3

 

La Mireia i el Jonatan tenien molts problemes per aconseguir un embaràs i no en sabien els motius. Comparteixen l'impacte psicològic de la infertilitat i les pors que els han acompanyat en el procés de reproducció assistida fins a arribar al desitjat embaràs.

La Inés Sallarés havia normalitzat completament el dolor en les relacions sexuals, fins que una fisioterapeuta li va dir que patia disfunció de sol pelvià i que el dolor que sentia no era normal.

 

@tv3cat A vegades, la Inés Sallarès sentia dolor quan tenia relacions sexuals. Ella va pensar que era normal però era una disfunció del sòl pelvià. #Lamarato3cat #solpelvia #dolor #disfuncio #malalties #relacions ? original sound - TV3
Anar al contingut