Catalunya torna a bategar amb La Marató

Els 12 moments que més recordarem de La Marató 2022

La Marató 2022 serà recordada per haver contribuït a la conscienciació al voltant de la salut cardiovascular, per haver recaptat 8.034.807 d'euros per a la investigació... i també per aquests 12 moments que han aconseguit emocionar-nos

El cor de tot Catalunya ha bategat a l'uníson aquest diumenge. Milers de catalans i catalanes han fet (i continuen fent) les seves donacions a través de qualsevol dels mètodes disponibles. Testimonis, actuacions, consells, les activitats arreu del territori, Helena Garcia Melero al trampolí de la Piscina Municipal de Montjuïc... els moments han estat nombrosos i intensos, però n'hi ha uns quants que han tocat especialment el cor dels espectadors. 

 

1. L'ictus que uneix (encara més) dos germans

L'Albert va tenir un ictus a classe de matemàtiques quan només tenia 10 anys i va entrar en coma. La seva mare explica com la força del seu fill també li va donar forces a ella. "Si el meu fill no tira la tovallola, com l'he de tirar jo?", recorda que va pensar. L'Àlex, germà de l'Albert, explica que des d'aquell moment van passar a ser més que germans: "Ens notem molt més junts, no ens barallem, ens ajudem en tot.

 

2. "Els metges han fet màgia amb mi"

Jordi Arbusà porta més d'una dotzena d'operacions i gairebé dos metres de cicatrius al tors. Té una malaltia genètica que afecta l'aorta, heretada del pare, que van anar controlant-li des que era petit. Per a ell, el més important no és preguntar per què passen les coses, sinó "saber com pots tirar endavant".

 

3. El testimoni de l'Aleix Espargaró

El pilot de motos Aleix Espargaró i la seva parella van explicar la història de l'embaràs dels seus bessons, la Mia i el Max, després que, a l'ecografia del 5è mes d'embaràs, li detectessin a la nena una malformació al cor. La història de la Mia va començar amb uns mesos plens de dubtes, pors i desafiaments. 

 

4. L'estrena de Morat en català

Els colombians Morat versionen un dels seus himnes més coneguts, "Cómo te atreves", tot un èxit a les plataformes de streaming, amb més de 317 milions de reproduccions a Spotify i 235 milions a YouTube.

 

5. El fill que salva la vida del seu pare

Amb 15 anys, el Daniel Caparrós va salvar la vida al seu pare quan aquest va patir una parada cardiorespiratòria. Ell només tenia 15 anys, però li va fer les maniobres de reanimació cardiopulmonar que havia après a l'escola. 

 

6. L'actuació de Ginestà a l'Institut Guttmann

Els germans Serrasolsas, Ginestà, han interpretat "Ulls d'avellana" en un entorn molt especial, davant de pacients en rehabilitació després d'haver patit un ictus.

 

7. La mort sobtada: quan no hi ha símptomes

El doctor Ramon Brugada, cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital Josep Trueta, és un referent a Catalunya en mort sobtada. Hem parlat amb ell i amb la periodista Cristina Riba, presentadora del "TN cap de semana" de TV3, que ho ha viscut en primera persona.

 

8. L'emoció de Salvador Sobral

"Crec que tinc la missió de parlar d'això, perquè la gent té molta por de les cardiopaties", diu el cantant portuguès Salvador Sobral. Ha recordat com el 2017, tot i tenir prohibit viatjar i estant en llista d'espera per a un trasplantament, va aconseguir el permís dels metges per anar a la final d'Eurovisió... i guanyar-la. 

 

9. El coratge de la Rosa

Aquesta és la història de dues germanes: la Núria, que als 7 anys va tenir una mort sobtada, i la Marta, que ara té 4 anys i té la mateixa patologia que la seva germana. "Arriba un moment que toques fons, però penses que has de tirar endavant", admet la Rosa, la seva mare. Actualment, la Marta té implantat un desfibril·lador i es medica.

 

10. La retirada del Purito Rodríguez

El ciclista Joaquim "Purito" Rodríguez ha explicat, per primera vegada, que la detecció d'una cardiopatia va precipitar la seva retirada del món de l'esport el 2016. "Sé que tard o d'hora hauré de passar per quiròfan", ha revelat.

 

11. Txe Arana: tornar a aprendre a comptar

A l'actriu i presentadora Txe Arana li van detectar una malformació vascular de naixement al cervell. La sospita abans de la diagnosi mèdica va arribar arran d'un atac epilèptic inèdit i sobtat. La presentadora va explicar com va haver de tornar a aprendre a fer-ho tot.
 

 

12. L'aprenentatge d'Antonio Banderas

L'actor Antonio Banderas, que va tenir un infart el 2017, ha assegurat que li va servir per coneixe's millor i per valorar els aspectes importants. Reconèixer els símptomes li va salvar la vida i ara pot explicar que "l'infart és de les millors coses" que li han passat a la vida.

 

ARXIVAT A:
La Marató
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut