23è Retorn Social de La Marató
23è Retorn Social de La Marató
La Fundació celebra l'acte del 23è retorn social de La Marató per fer públics els resultats de la recerca impulsada gràcies als donatius de l'edició del 2016

37 avenços en la prevenció, tractament i pronòstic de l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques

Amb els 11.384.148 euros recaptats en l'edició del 2016 de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, la Fundació La Marató de TV3, a més de sensibilitzar la ciutadania, va finançar 37 projectes en l'àmbit de l'ictus i les lesions de caràcter traumàtic a la medul·la i al cervell. Un total de 70 equips de recerca van rebre finançament per avançar en els mètodes de prevenció i diagnòstic, dissenyar tractaments més eficients i millorar el pronòstic d'unes lesions que causen greus discapacitats físiques, cognitives i psicològiques. 

Demà, 15 de setembre, la Fundació presenta als estudis de TV3 les fites aconseguides en aquesta intensa recerca en l'acte del 23è retorn social de la recerca de La Marató 2016, que conduirà el periodista Ramon Pellicer, un dels presentadors d'aquella edició. L'acte té per objectiu mostrar com l'esperança i els milions de gestos solidaris que la societat va dipositar en aquella Marató s'han convertit ara en millores en salut.  

Hi participaran la presidenta de la CCMA i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, Rosa Romà, i el director de la Fundació, Lluís Bernabé, i es duran a terme dues tertúlies en què dialogaran testimonis de les patologies tractades i investigadors que han rebut el finançament de La Marató. Així, comptarem amb les intervencions de la doctora Anna Maria Planas, de l'Institut Investigacions Biomèdiques de Barcelona, i del doctor Guillermo García Alías, de l'Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona. Daniel Bernardo, amb una lesió medul·lar completa i traumatisme cranioencefàlic arran d'un accident de trànsit, la seva mare, Pilar Graset, i Óscar Colorado, que va tenir un ictus als 48 anys, oferiran el testimoni en primera persona del que suposa conviure amb aquestes malalties.   

Durant l'acte es connectarà amb el programa "Tot es mou", que condueix Helena Garcia Melero, l'altra presentadora de La Marató 2016 juntament amb Ramon Pellicer. Des del plató d'aquest programa, el biòleg Pere Renom farà una actuació científica per explicar un dels avenços en salut que es presentaran demà.  

Com a punt final del 23è retorn social, Gerard de Pablo, al capdavant del grup Pantaleó, que va participar en el disc de La Marató 2016, interpretarà dos temes musicals.  

Gràcies a la confiança de la ciutadania, des del 1992 La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha recaptat més de 228 milions d'euros i ha finançat 949 projectes de recerca, que han dut a terme 1.558 equips, amb la implicació de 9.350 investigadors. Aquestes fites converteixen la Fundació La Marató de TV3 en una de les principals fonts impulsores de la recerca biomèdica a Catalunya i en una potent plataforma de sensibilització i divulgació social de les malalties tractades. 

 

ALGUNS DELS AVENÇOS EN SALUT QUE ES DONARAN A CONÈIXER SÓN AQUESTS:  

 

REVOLUCIÓ MUNDIAL EN EL TRACTAMENT DE L'ICTUS 
S'ha demostrat que si el fàrmac que es donava abans de l'extracció del trombe s'administra a posteriori, directament a l'artèria, augmenten un 20% els pacients completament recuperats.
Dr. Ángel Chamorro Sánchez 
Institut d'Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer, Hospital Clínic  

RECUPERACIÓ DELS TEIXITS AFECTATS 
S'ha determinat el valor dels marcadors de connectivitat cerebral basats en ressonància magnètica per predir l'evolució funcional de pacients amb ictus després de la rehabilitació i s'ha demostrat que els pacients amb bona evolució tenen una connectivitat funcional més incrementada que els pacients amb mala evolució. Incorporar, per tant, la ressonància magnètica en la presa de decisions per a la rehabilitació ajudarà a triar-ne el tipus i la intensitat més adequades i més pacients se'n beneficiaran.    
Dr. Josep Puig Alcántara 
Institut d'Investigació Biomèdica de Girona   

EVOLUCIÓ FAVORABLE A TRAVÉS DE L'ACTIVITAT FÍSICA 
S'ha demostrat que, després d'una lesió medul·lar, les xarxes perineuronals que envolten les motoneurones per sota de la lesió es redueixen de gruix i, per tant, hi hauria una pèrdua d'estabilitat dels circuits espinals en què aquestes neurones estan implicades. L'activitat física permetria mantenir el gruix d'aquestes xarxes i preservaria l'estabilitat dels circuits, limitant els canvis plàstics mal adaptats que s'observen després d'una lesió. 
Dra. Esther Udina Bonet  
Facultat de Medicina, Universitat Autònoma de Barcelona 

PREVENCIÓ O ATENUACIÓ DEL DOLOR NEUROPÀTIC 
Els resultats suggereixen que la barreja de polifenols presents en els extractes naturals del cafè i rapa pot ser una estratègia farmacològica adequada per prevenir o atenuar el desenvolupament del dolor neuropàtic induït per lesions medul·lars, tant les respostes de dolor reflexes evocades, com les respostes no reflexes en forma d'alteracions emocionals i de relació social. 
Dr. Pere Boadas Vaello 
Facultat de Medicina, Universitat de Girona 

TERÀPIA MUSICAL COM A PROPOSTA DE MILLORA PER A LA REHABILITACIÓ MOTORA 
Ús de noves intervencions i propostes de millora per a la rehabilitació motora en pacients amb ictus basades en l'aprenentatge i pràctica musical, així com l'increment de comunicació i benestar psicològic de pacients amb afàsia (i dels seus cuidadors) quan s'involucren en pràctiques de cant (coral). 
Dr. Antoni Rodríguez Fornells  
Institut d'Investigació Biomèdica Hospital de Bellvitge  

ALIMENTACIÓ AMB OMEGA 3 
La investigació permet identificar població que té risc elevat de tenir ictus isquèmic. Això pot permetre tractar-los de manera diferent a nivell mèdic i centrar-se en aquesta població per fer estudis d'intervenció centrats a suplementar la dieta amb aquest àcid gras.  
Dr. Aleix Sala Vila 
Barcelona Beta Brain Research Center 

 

Anar al contingut