Del 3 al 13 de novembre, Sant Feliu de Llobregat

La Mostra de CineBaix

La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat consolida deu anys amb un gran nombre d'estrenes a Catalunya, com "Gulistan, Land of Roses", guardonada fa poc amb el Primer Premi Temps d'Història a Seminci, "Fusells o pintades. La lluita no violenta del poble saharaui", "The Challenge" i "El viento sabe que vuelvo a casa".

La Mostra de CineBaix | Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat fa la desena edició amb una programació que inclou 19 llargmetratges de ficció, 7 documentals i 5 curtmetratges, una selecció de continguts del sud del Mediterrani, el Llevant i Llatinoamèrica que desafien les convencions narratives i proposen un cinema crític capaç de donar suport a un veritable canvi social. A continuació trobareu informació dels set documentals que es podran veure a la Mostra.

 

SECCIÓ: CINEMA DEL SUD DE LA MEDITERRÀNIA I DEL LLEVANT

"GULISTAN, LAND OF ROSES"

Direcció: Zayne Akyol
Canadà, Alemanya
2016, 84'
Estrena a Catalunya

La Mostra estrena a Catalunya "Gulistan, Land of Roses" a la sessió inaugural del 3 de novembre a CineBaix, que anirà acompanyada d'un debat amb Amina Hussein, periodista, traductora i activista kurda, i Marc Español, periodista i col·laborador de Kurdiscat-CCSK i Azadî-Plataforma de Solidaritat amb el Poble Kurd. L'acte acabarà amb un pica-pica inspirat en la gastronomia dels països de referència d'aquesta edició per celebrar els deu anys de la Mostra. L'entrada serà lliure, fins a omplir aforament.

Sinopsi

Les guerrilles kurdes que lluiten contra Estat Islàmic han rebut una gran cobertura mediàtica, però mai s'ha vist aquestes dones revolucionàries en un retratat com aquest. Amb una gran bellesa pictòrica, la realitzadora Zayne Akyol ens introdueix en la vida d'una brigada exclusivament femenina. Cada pla està acuradament compost, una gesta considerable tenint en compte que la major part de la pel·lícula té lloc a les aspres muntanyes i els deserts del Kurdistan. El camp de batalla és un dels únics llocs on aquestes dones poden escapar de la construcció dels rols de gènere.

 

 

"Gulistan, Land of Roses" ha rebut el Primer Premi Temps d'Història a Seminci, la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid. El jurat valora que l'obra "uneix la vocació de defensar la terra kurda en el tràgic escenari bèl·lic de l'Orient Mitjà, amb la humanitat i el compromís d'un grup de guerrilleres, des d'una sensible mirada femenina i excepcional treball cinematogràfic enmig d'un camp de batalla". Comparteix el premi amb "Shadow World".

 

SECCIÓ: DES DE L'ALTRA RIBA

"LA FAMILIA CHECHENA"

Direcció: Martín Solá
Argentina
2015, 60'

Aquesta producció va rebre el Premi DocsBarcelona TV3 en l'última edició de DocsBarcelona. El seu director, l'argentí Martín Solá, és un dels convidats de la Mostra.

Sinopsi

Abubakar té 46 anys i participa en les zkir, les danses rituals dels sufís txetxens. En cada zkir arriba a un estat d'èxtasi que li serveix d'exorcisme per alliberar-se dels turments que ha patit el seu poble durant anys d'ocupació. Un film radical que transmet la vibració d'un territori oprimit en una experiència cinematogràfica pròxima a la hipnosi.

 

 

"FUSELLS O PINTADES. LA LLUITA NO VIOLENTA DEL POBLE SAHARAUI"

Direcció: Jordi Oriola Folch
Espanya
2016, 52'
Estrena a Catalunya

La projecció del divendres 4 de novembre a CineBaix, a les 21.30, anirà seguida d'un cinefòrum amb el director.

Sinopsi

El sahrauís fa 40 anys que esperen el referèndum promès per l'ONU que els hauria de permetre autodeterminar-se i acabar amb l'ocupació del Sàhara Occidental per part del Marroc. Tant de temps d'espera ha fet que la majoria de saharians vulguin tornar a la guerra per sortir d'aquesta situació. No obstant, els activistes de la no-violència defensen que, amb la lluita no violenta, estan portant el Marroc a una posició insostenible avui dia. Per als activistes no violents, l'acció no violenta que estan portant a terme els saharauis fa que la lluita d'aquest poble formi part del món nou que ve i que estiguin construint una societat sana i fonamentada en els drets humans. Enmig d'aquest debat, els periodistes activistes de l'Equip Media intenten explicar al món els abusos que pateixen els saharauis als territoris ocupats i ens faran de conductors de la història.

 

 

"THE CHALLENGE"

Direcció: Yuri Ancarani
França, Itàlia i Suïssa
2016, 69'
Estrena a  Espanya

Sinopsi

"The Challenge" és una antologia del desert modern. La pel·lícula revela a la perfecció les contradiccions entre les antigues tradicions de l'Orient Mitjà -aquí simbolitzades per la falconeria- i la modernitat, amb la seva tecnologia ultramoderna i altres temptacions occidentals. Gràcies a microcàmeres, també s'experimenta aquest entorn des de la perspectiva dels falcons i els animals salvatges. A "The Challenge", l'artista italià Yuri Ancarani planteja com som capaços d'aferrar-nos a les nostres arrels culturals en un món que sembla condemnat a ser cada vegada més globalitzat.

 

"TANGER GOOL"   

Direcció: Juan Gautier
Espanya i Marroc
2014, 80'

Sinopsi

Fàtima treballa a Arej, una associació d'un dels barris més conflictius de Tànger, coordinant els tallers de joves. Una tarda coneix les Gasetes de l'Estret, l'equip de futbol femení local que, tot i la poca afició que els dóna suport, sobreviu gràcies a la passió i l'esforç de totes elles. Amb l'ajuda de diversos amics, Mohcine, el coordinador general d'Arej; Sisqo, un professor de break dance, i Tarik, el professor de cinema, Fàtima decideix ajudar-les muntant un partit de futbol femení amb un equip espanyol per crear un esdeveniment a la ciutat, donar-los més visibilitat i crear un pont entre cultures.

 

SECCIÓ: CINEMA LLATINOAMERICÀ

"JONÁS I EL CIRC SENSE CARPA"

Direcció: Paula Gomes
Brasil
2015, 83'

Sinopsi

En Jonás té 13 anys i somia mantenir viu el circ que ha construït al pati de casa. Practica acrobàcies i fa de pallasso amb els seus amics davant d'un entusiàstic públic de nens de tot el barri. Nascut en un circ ambulant, fa uns anys, la seva família va deixar el circ per buscar un futur més estable a la ciutat de Salvador, al nord-est de Brasil. Mentre en Jonás es va fent gran s'adona de les dificultats per trobar l'equilibri entre la seva passió i les exigències escolars. Preocupat pel seu futur com a artista, també se sent responsable de la pel·lícula, ja que cada cop té més problemes per cuidar el seu circ. Seguirà lluitant pel seu somni infantil mentre comença l'adolescència?

 

"EL VIENTO SABE QUE VUELVO A CASA"

Direcció: José Luis Torres Leiva
Xile
2016, 102'
Estrena a Catalunya

Sinopsi

El documentalista xilè Ignacio Agüero prepara el seu primer llargmetratge de ficció basat en un antic projecte documental que mai va dur a terme. Al començament dels anys 80, a l'illa de Meulín, regió de Chiloé, una jove parella de nuvis desapareix als boscos de la zona sense deixar rastre. Tot un mite es va crear al voltant d'aquesta misteriosa història d'amor tràgic. Ignacio Agüero viatjarà al lloc dels fets a la recerca de localitzacions i actors no professionals per finalment descobrir a poc a poc el desenvolu

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
Anar al contingut