"El documental" emet "Diumenge a les cinc"

Amb motiu de la commemoració del centenari de la Revolta de Pasqua a Irlanda

"Diumenge a les cinc" es va poder veure pel 33 dijous 31 de març,  a les 23.40 en el programa "El documental". El documental de Joan López Lloret rememora el procés de pau a Irlanda del Nord des del punt de vista dels presos.
L'emissió del documetnal es fa amb motiu de la commemoració del centenari de la Revolta de Pasqua (The Easter Rising) a Irlanda. L'any 1998 es va signar un acord de pau a Irlanda del Nord. El documental recull en format de doble biopic el paper clau que van jugar els presos per assolir aquesta pau. Es tracta d'un punt de vista que no s'havia tractat mai abans de manera aprofundida i que va ser cabdal no només perquè es deixessin les armes a Irlanda del Nord, sinó també per mantenir la pau.
El procés de pau a Irlanda del Nord va suposar la sortida de la presó en dos anys d'uns 400 presos condemnats per terrorisme. Dos d'ells -un de cada banda- protagonitzen en aquest documental un retrat col·lectiu, des de la perspectiva penitenciària. Són un exlíder de l'IRA, Séanna Walsh i un exlíder de l'UDA, Billy McQuiston.
 
Testimonis que apareixen al documental: Billy McQuiston (expres UDA); Séanna Walsh (expres IRA); Catherine Walsh (mare de Séanna Walsh); Patsy Laverty (germana de Billy McQuiston); Dessie Waterworth (funcionari de presons); Laurence McKeown (expres IRA); Martina Collins (germana de Séanna Walsh); Julie Kane (filla de Billy McQuiston); Kieva Walsh (filla de Séanna Walsh); Marian Walsh (mare de víctima de l'UDA) i Mary Metcalf (vídua de víctima de l'IRA), entre d'altres.

És una producció de Batabat en coproducció amb Televisió de Catalunya i Euskal Telebista, amb la col·laboració de l'ICEC, l'Oficina per la Pau i els Drets Humans de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Justícia del Govern Basc i Tobar Productions (Irlanda del nord), dirigida per Joan López Lloret.
 
Sinopsi:
"Diumenge a les cinc" explica la història d'una possibilitat, la de la reconciliació i la pau a Irlanda del Nord després de més de trenta anys de conflicte obert i de segles d'incomprensió mútua. A través de les reflexions de l'exlíder del IRA Séanna Walsh i l'exlíder de l'UDA Billy McQuiston destriem la complexitat de les últimes dècades del conflicte vist des de la presó: des de la seva presa de consciència fins al seu alliberament, passant pel que suposa empunyar una arma il·legal i cometre un atemptat, la vida en la clandestinitat, l'entrada a la presó, les lluites a la presó, la seva forma d'organitzar-se, la tortura, les vagues de fam, l'impuls a la pau, les negociacions, la relació amb familiars, víctimes i mediadors, la no-violència, el penediment i el futur.
 
Fitxa tècnica:

Realització i cinematografia: Joan López Lloret
Idea original: Gemma Calvet
Guió: Oriol Cortacans i Marc Roma
Assessors temàtics: Gemma Calvet i Kieran McEvoy
Productor executiu: Albert Jordana
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Muntatge: Lynn Poh
So: Amanda Villavieja
Música: Jairo Cataño i Rodolfo Venegas
Imatges d'arxiu: Esler Crawford, UTV, Art McCaig i Martin McAuley



 
Anar al contingut