33 i la novel·la negra

Manuel Vázquez Montalbán

El dimecres 1 de març, el canal 33 va fe un cicle dedicat a la novel·la negra. Aquest dia s'emetrà a les 22.17 "El premi", una pel·lícula de Fabrice Cazeneuve sobre el llibre homònim escrit per Manuel Vázquez Montalbán. El seguirà, a les 23.17, el documental de Jordi Segú "Calidoscopi Montalbán", que ens introdueix en la vida de Montalbán des dels seus orígens. La cinta fa un recorregut per la seva trajectòria professional amb entrevistes a familiars, amics i professionals que el van conèixer. És una gran oportunitat per repassar un personatge literari referent d'una època de la nostra història.     

Periodista, escriptor, poeta, gastrònom, Manuel Vázquez Montalbán va néixer al Raval de Barcelona. Va destacar de ben petit a l'escola per la seva excel·lent memòria, la seva manera d'expressar-se i escriure. Va fer carrera de Filosofia i Lletres. Durant la transició política criticava el poder i defensava els valors de l'esquerra. Va ser un escriptor prolífic i va deixar un gran llegat en obres de poesia, novel·la, assajos, teatre i articles a diaris i revistes. Un dels seus personatges més famosos va ser el detectiu Carvalho, que va néixer com a personatge en la seva novel·la "Yo maté a Kennedy". Per a Montalbán, Carvalho va ser un vehicle expressiu per fer una crònica sociopolítica, històrica i cultural dels últims 40 anys de la seva vida. Va morir d'un atac de cor a Bangkok als 61 anys i va deixar per escrit que volia que les seves cendres es deixessin a la cala Montjoi, al peu del restaurant Bulli, on, com a gran gastrònom que era, havia passat moments inoblidables, gaudint de l'art culinari de Ferran Adrià. 

"El premi" - El detectiu Pepe Carvalho és contractat per un important empresari, Lázaro Conesal, perquè el protegeixi durant el sopar de lliurament del premi literari més ben dotat del país, que ha creat ell mateix. La nit del premi, el cos de Conesal apareix sense vida en una suite de l'hotel. L'inexpert inspector Ramiro és designat per dirigir la investigació i, amb l'ajuda de Pepe Carvalho (interpretat per Juanjo Puigcorbé), s'aniran aclarint nombroses incògnites.També hi apareixen Jean Benguigui (Biscúter), Carla Maciel (Charo), Lluís Homar (Lázaro Conesal), Fermí Casado (Álvaro Conesal), Eric Francés (inspector Ramiro), entre d'altres. És una producció de l''ICIC, TVC, Studio International (França) i Arte França, amb la col·laboració de l'ICIC.

"Calidoscopi Montalbán"  - és un documental de Batabat en coproducció amb Televisió de Catalunya i TVE i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El documental està narrat per Salvo Montalbano, sicilià, personatge creat per Andrea Camillieri en homenatge a Manuel Vázquez Montalbán. Salvo Montalbano ve a Barcelona per descobrir qui és aquest personatge que ha servit com a inspiració del seu nom. El documental de 52 minuts aborda aspectes de l'escriptor i periodista des de la seva infància, la seva faceta periodística, la seva implicació política, la cuina i el Barça a través de testimonis com Carme Balcells, Josep Ramoneda, Anna Sallés, Ferran Adrià, Rosa Regàs, Juan Marsé, Maruja Torres, Rafael Clotas i el seu fill Daniel Vázquez Montalbán, entre d'altres.

Anar al contingut