33 i els gaudi

"Els condemnats" i "Barcelona, abans que el temps ho esborri"

Es va arribar a la recta final del cicle "33 i els Gaudí" amb la pel·lícula d'Isaki Lacuesta "Els condemnats" i el documental de Mireia Ros "Barcelona, abans que el temps ho esborri", sempre pel 33.

"Els condemnats" – dijous 26 de gener a les 23.11. Narra un drama-thriller sobre dos ex-guerrillers que es retroben al cap de 30 anys en una excavació il·legal, on buscaran el cos d'un tercer company desaparegut aleshores. La tensió i els secrets amagats durant aquest temps sorgiran a mesura que s'apropi l'impredictible final, on no tot serà el que sembla. El film es va estrenar al Festival Internacional de Sant Sebastià l'any 2009 i va guanyar el premi FIPRESCI de la crítica internacional. També va aconseguir el premi a millor pel·lícula en llengua no catalana en la II edició dels Premis Gaudí. Per altra banda, Bárbara Lennie va rebre el premi Sant Jordi "Ojo crítico" de RNE en la categoria cinema pel seu paper en aquesta pel·lícula, l'any 2010. Daniel Fanego, Arturo Goetz, Leonor Manso, Maria Fiorentino i Nazareno Casero també tenen papers destacats en el film. Escrita per Isa Campos, és una producció de Benecé Produccions i Mondocine SRL amb la col·laboració de Televisió de Catalunya.

 "Barcelona, abans que el temps ho esborri" – divendres 27 de gener a les 23.17. La pel·lícula de Mireia Ros està basada en el llibre homònim de Javier Baladia. Amb la documentació de Javier Baladia i material d'arxiu, que també pertany a famílies de l'alta societat barcelonina, Mireia Ros aconsegueix fer un retrat remarcable d'una part de la nostra història, de l'època daurada d'una Barcelona dinàmica i oberta. D'una Barcelona que va atreure intel·lectuals i artistes de tot el món. Hi troben les grans festes, les muses de pintors com Casas, riques hereves com Isabel Llorach,  les vacances refinades, les vetllades al Liceu, les cases d'estiueig, els casaments, els models sofisticats de les senyores, els barrets de copa dels senyors, l'esport, les relacions amb la "jet set" internacional i les extravagàncies d'una generació privilegiada, amb personatges cultes i refinats i amb d'altres d'espavilats que s'aprofiten de l'estatus heretat. Tot plegat, contingut en fotografies i filmacions de principis del segle XX fins al 1960. El mateix Baladia n'és protagonista, i, a través de la seva veu en off,  fa de fil conductor de la història de la seva família. La pel·lícula va obtenir el Premi Gaudí al millor documental el 2012. És una producció de Promarfi Futuro 2010, amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, TVE i el suport del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

 

Anar al contingut