Visita als platós de rodatge de la sèrie "Com si fos ahir", el "set" del pis de la Marta.
Visita als platós de rodatge de la sèrie "Com si fos ahir", el "set" del pis de la Marta.

"En situació... acció!" Visita als platós de "Com si fos ahir"

Cada dia, a les 15.50, TV3 emet "Com si fos ahir", la sèrie que lidera l'audiència de la sobretaula. Es va estrenar l'11 de setembre en un episodi especial en "prime time", quan feia dos mesos que es rodava als estudis de l'edifici Il·lumina d'Esplugues de Llobregat. Un grup de gairebé cent professionals, format per un equip tècnic i de producció de més de setanta persones i trenta actors, a banda dels figurants que hi pugui haver cada setmana, treballa amb una planificació impecable i a un ritme trepidant perquè cada tarda, després de l'espai "Cuines", TV3 emeti un capítol d'aquesta sèrie sobre les vides d'una colla d'amics d'institut de la dècada dels 80 que, 25 anys després, es retroben en un funeral.

A les set del matí es comencen a gravar les seqüències dels capítols que es roden cada dia. L'equip de producció ha convocat els actors que hi sortiran, els tècnics de plató ja han preparat els decorats amb què treballaran i l'equip de realització ja és darrere les càmeres, buscant els millors plans. Distribuïts en dos platós, de 400 i 800 metres quadrats, hi ha els nou decorats diferents que formen tots els interiors de la sèrie: les cases dels protagonistes, el bar Flora, la consultoria Cuevas Consultors, l'empresa de llenceria Adalisa... No es treballa en ordre cronològic, sinó per sets (decorats) o localitzacions, en el cas que s'hagi de gravar a l'exterior. D'aquesta manera es pot optimitzar molt més el temps i els recursos, perquè es munta un decorat i s'hi graven totes les seqüències dels episodis de la setmana.

Avui s'ha preparat el pis de la Marta i el despatx de Cuevas Consultors, els dos escenaris amb què es treballarà. Es gravaran seqüències de dos capítols diferents. S'ha convocat, d'una banda, Sílvia Bel (Marta) i Maife Gil (Pilar) i, de l'altra, Àurea Márquez (Gemma), Eduard Farelo (Miquel), Elena Gadel (Noe) i Maria Rodríguez (Sandra). Ja fa dues setmanes que els actors tenen els guions i, per tant, han de venir amb la lliçó ben apresa.

Jordi Parera és el productor de les telenovel·la de la sobretaula de TV3 des del 2000, quan s'emetia "El cor de la ciutat", i ha estat també al capdavant de les vuit temporades de "La Riera". A banda ha participat en altres sèries i magazins de la cadena com "Laura" (amb Lloll Bertran) o "Crims". Amb tot aquest bagatge, quan se li pregunta pel tret distintiu de "Com si fos ahir" ho té clar: "Des del principi sabíem que seria diferent de la típica telenovel·la. Era un repte començar una sèrie amb tants personatges diferents –té vuit protagonistes, cadascun amb el seu propi entorn–, perquè l'espectador havia de conèixer molts personatges de cop. L'inici va ser lent, intimista, perquè volíem treballar molt el caràcter de cada personatge, però ara el públic ja se'ls ha fet seus, es pot dir que ja hem superat aquesta etapa." Certament, la sèrie ha passat l'equador de la primera temporada i, amb més de 120 episodis produïts, ha agafat pes. Pel que fa a l'audiència, Parera està molt satisfet de la corba ascendent que s'ha dibuixat en aquest primer període i dels nivells diaris, ara que s'han estabilitzat. Amb els decorats d'aquesta sèrie també s'ha volgut anar una mica més enllà "fugint de la imatge d'interiors pobres" –explica–. "Molts elements com ara taules, portes, cadires... s'han recuperat de pisos reals de l'Eixample barceloní." Un altre punt fort de la sèrie ha estat la qualitat de la imatge, per això s'ha treballat amb càmeres d'última generació.

A casa de la Marta, aquest pis de 45 metres quadrats, hi ha preparats els actors que actuen a l'escena. El primer assaig és sense càmeres, després se'n fa un altre amb càmeres i, finalment, es grava la seqüència. Si tot va bé, es dona per bona a la primera; si no, s'ha de repetir tantes vegades com calgui. Sílvia Bel fa anys que és actriu i està molt acostumada a gravar telenovel·les, perquè ja ha participat en un bon grapat. És la Marta, acaba de fer una escena amb Maife Gil, la seva mare a la sèrie, i ara en gravarà una per a un altre episodi, sola. La Pilar acaba d'arribar a la Vall d'Aran, com que, finalment, la Marta no l'ha acompanyada, enyorada, li truca per parlar-hi una estona i saber si ja s'ha instal·lat.

Quan Sílvia Bel parla del caràcter de la Marta, una dona feta a si mateixa, amb un passat que l'ha tornat egoista i independent, que té un punt de foscor i una mena de rebuig pels lligams afectius, diu: "La Maife, la meva mare a la sèrie, em va definir aquesta ambigüitat que desprèn la Marta d'una manera que em va semblar molt real. Em va dir que les seves veïnes sempre es feien la mateixa reflexió: ‘No sé si és bona o dolenta, la Marta', i em va semblar una frase que defineix molt bé la naturalesa del meu personatge: no sé si és bona o dolenta, perquè tot i que té poc en compte l'opinió dels altres i a vegades fa gamberrades té els seus motius per fer-les. M'ho passo molt bé interpretant-la." En un altre punt de la conversa, la Sílvia ha volgut destacar l'alta representació femenina que hi ha la sèrie, en un moment en què el paper de la dona en el sector audiovisual i cinematogràfic és el focus d'atenció per diversos motius.

Elena Gadel és a maquillatge, encara falta una estona per gravar i aprofita per comentar les escenes i resoldre dubtes amb els companys. Per ella, "Com si fos ahir" és la primera experiència en una sèrie. Li van trucar a casa –explica– per si volia participar en el càsting d'una noia cordovesa i no s'ho va pensar ni un minut. Quan se li pregunta què destacaria del seu personatge ho té clar: "El dinamisme, aquesta gràcia andalusa tan autèntica", diu. Està molt contenta d'interpretar la Noe, una dona fresca i espontània, imprevisible i una mica manipuladora –reconeix–, un personatge que ha sabut fer-se seu fins al punt de guanyar-se l'afecte del públic. Explica també que les seves arrels andaluses per part de mare l'han ajudat a construir el personatge i assegura: "Formar part de l'equip de ‘Com si fos ahir', compartir seqüències amb actors de tota la vida, ha estat per mi la millor escola." També confessa que li agrada molt cantar flamenc, potser en algun capítol futur hi haurà l'oportunitat de sentir-la fer-ho, ni que sigui un moment.

Maria Rodríguez és al seu camerino acabant de repassar els diàlegs que ha de gravar avui. Ella fa de Sandra, la treballadora de la consultoria, jove i molt preparada, a qui li agrada tant la seva feina que moltes vegades l'anteposa a la família. Quan li van trucar per oferir-li el càsting, explica la Maria, acabava de néixer el seu primer fill. "Jo tenia molta por de no tenir feina després de ser mare, perquè conec casos en què ha passat, en aquest ofici. Ha estat una sorpresa molt gran tenir tanta feina en un moment difícil per a una actriu després de donar a llum." La Maria, realment, no s'imaginava que treballaria tant i tan aviat. Actualment compagina la maternitat amb la televisió i el teatre. Quan se li pregunta què és el que més li ha sorprès de participar en una sèrie diària explica que no s'esperava que es treballés a aquest ritme. "La diferència de 'tempos' amb el teatre. Aquí el temps és or, tot s'ha de fer molt bé i molt de pressa, al principi em semblava tot molt difícil. De mica en mica vas acostumant-te a aquest ritme que en un principi et sembla frenètic i, finalment, tot surt bé."

"Com si fos ahir" també ha sabut guanyar-se el públic des del primer moment. El 27 de febrer passat es va emetre l'episodi "En Jordi se'n va a París", que, amb 347.000 espectadors i un 18,8% de quota, va ser el més vist des que va començar i va superar el del dia de l'estrena, en "prime time", que fins llavors havia ocupat el primer lloc. L'audiència de la sèrie, que ja està consolidada, registra una mitjana de 250.000 espectadors i una quota del 15%. El panel GFK evidencia que té també uns bons nivells qualitatius. Més del 90% dels enquestats consideren que és molt entretinguda i gairebé el 90% confirmen que la veuen habitualment. Aquesta dada és encara més rellevant en la reemissió que en fa el 33 cada dia a les 21.20, on són el 93% dels panelistes els que afirmen veure-la habitualment. I pel que fa a internet, al febrer va tenir gairebé 130.000 usuaris únics, que van reproduir els capítols més d'un milió de vegades. Aquests índexs situen la sèrie les primeres posicions en consum de vídeo a la carta.

Sota l'atenció de l'audiència, que espera conèixer les sorpreses que el destí reserva a aquests vuit adolescents convertits en adults que ronden els 50, els actors continuaran teixint les seqüències que construeixen aquesta comèdia intimista i entranyable, que ja ha captivat l'audiència de la sobretaula. I com es diu abans de començar a gravar, quan tothom és al seu lloc i al plató no se sent ni respirar: "En situació... acció!"

tv3.cat/comsifosahir
facebook.com/comsifosahirTV3
twitter.com/comsifosahirTV3
instagram.com/comsifosahirTV3

#ComSiFosAhirTV3

Anar al contingut